Last news in Fakti

22 Февруари, 2014 12:05 9 076 1

BMW пуска карбонови джанти

  • bmw-
  • джанти-
  • въглеродни нишки-
  • карбон

До две години BMW започва серийно производство на джанти от въглеродни нишки, съобщава Auto Express. Новата технология е разработена в процеса на създаване на електромобила i3 и суперхибрида i8.

Новите джанти няма да бъдат изцяло карбонови. От въглеродни нишки ще се изработва обръчът, а спиците ще се правят от алуминий. Подобно съчетание позволява намаляване на теглото с около 25%. Още 10 на сто от масата на колелото могат да отнемат спици от фибростъкло.

Според Франц Щоркенмайер, шеф на отдела за разработка на леки материали и конструкции на BMW, карбоновите джанти са много по-здрави от традиционните. Отгоре на всичко ремонтът на драскотини по тях е много по-лесен, отколкото при алуминиевите колела.

Инженерите на BMW са намерили начин да използват въглеродните нишки, които дават фира при производството на i3 и i8. Излишъците се смесват в зависимост от това за какви цели се използват произвежданите оригинални детайли, към тях се добавя пластмаса и се получава материал, от който се правят скелети за седалки. Получената сплав може да се формова със стандартни машини, но е много по-здрава от който и да било термопластичен еластомер.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    ще бъдат по леки от алуминиевите и ще бяга повече с тях
    но до колкото знам карбона има кратък живот