Отидете към основна версия

4 986 5

Torricelli съкращава спирачния път с 40%

  • autoliv-
  • torricelli

Шведско-американската компания Autoliv демонстрира нова система за екстрено спиране. Необичайното изобретение носи името Torricelli в чест на италианския физик и математик Еванджелиста Торичели и работи на принципа на вакуума.

Основният елемент на системата е специална платформа, която се монтира под автомобила. Когато водачът натисне рязко педала на спирачките, тя се спуска и засмуква настилката, дърпайки колата назад.

Според Autoliv Torricelli може да съкрати спирачния път с до 40% и работи еднакво добре както на сух, така и на мокър асфалт. Създателите на системата обаче признават, че ефективността на системата зависи силно от качеството на настилката. Тя трябва да бъде достатъчно равна и гладка, с което автоматично губи интереса на шофьорите в страни като България.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Еърбег за скутери

    Най-големият производител на мотоциклети в света Honda Motor Co Ltd и шведско-американската компания Autoliv демонстрираха въздушна възглавница за мот ...
    06.07.2017
    3 912
    0
  • Volvo и Autoliv създават Zenuity

    Автомобилният производител Volvo Cars и един от лидерите в производството на автомобилни системи за сигурност Autoliv подписаха финално споразумение з ...
    03.01.2017
    1 965
    0