Last news in Fakti

26 Юни, 2015 11:15 4 976 5

Torricelli съкращава спирачния път с 40%

  • autoliv-
  • torricelli

Шведско-американската компания Autoliv демонстрира нова система за екстрено спиране. Необичайното изобретение носи името Torricelli в чест на италианския физик и математик Еванджелиста Торичели и работи на принципа на вакуума.

Основният елемент на системата е специална платформа, която се монтира под автомобила. Когато водачът натисне рязко педала на спирачките, тя се спуска и засмуква настилката, дърпайки колата назад.

Според Autoliv Torricelli може да съкрати спирачния път с до 40% и работи еднакво добре както на сух, така и на мокър асфалт. Създателите на системата обаче признават, че ефективността на системата зависи силно от качеството на настилката. Тя трябва да бъде достатъчно равна и гладка, с което автоматично губи интереса на шофьорите в страни като България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошко

    0 0 Отговор
    Интересно ми е да разбера колко спирания ще направи тази система, преди да се ожули и изпили отдолу? След това ще започне да засмуква въздух, вакуума ще бяга и накрая само ще се влачи само за звук отдолу:)
  • 2 OMG WTF

    1 0 Отговор
    Стига ти и 1 път да спре колата... А и предполагам, че това ще се задейства само при висока скорост и рязко натискане на спирачката.
  • 3 стефчо

    0 0 Отговор
    Много добро. Така ще се използва настилката и площта под автомобила, която сега нищо не прави - само сянка. В момента има 4 контактни точки, а в бъдеще ще има 5 и то новата ще е мега голяма. НО, това трябва да се въведе задължително във всички класове превозни средства, даже нови, стари и т.н. Иначе, ако някой има такова и го задейства... то другите така може да се нанижат в него,... че могат да станат повече бели :)
  • 4 motorheadbg

    0 0 Отговор
    ХМ! Като идея добре, но асфалта трябва да е много гладък
    Обърнете вннимание на водата - а ако не е мокър? Ми просто няма да се получи вакуум, и това няма да работи!
  • 5 некойси

    0 0 Отговор
    Супер, напомня за идеята за аварийно спиране на тировете с гумена лента разтягаща се под колелата.
    Дори и да не работи добре на неравни настилки нищо не пречи да се усъвършенства.