Отидете към основна версия

14 500 11

В Големия адронен колайдер откриха нова частица

  • кварк-
  • пентакварк-
  • големия адронен колайдер
Учени от европейската организация по ядрени изследвания, работещи в Големия адронен колайдер, обявиха, че са открили нова частица от материята. Тя е наречена пентакварк, а съществуването и е предсказано от руските физици Дмитрий Дяконов, Виктор Петров и Максим Поляков от института по ядрена физика в Петербург.
 
Според думите на Гай Уилкинсън, научен работник в Големия адронен колайдер, пентакварк не е просто нова частица. Това е съвършено нов способ за съединение на кварки. Последните представляват вид елементарни частици, считани в ядрената физика за неделими или „най-елементарни“.
На всеки кварк съответства антикварк със същата маса, но с противоположен електричен заряд. По мнението на учените от Големия адронен колайдер изучаването на въпросната нова частица от материята може да помогне да се разбере как възниква и съществува "обикновената" материя.
 
Пентакваркът се състои от два up (горни) кварка, един down (долен), един strange (странен) и един анти кварк. Повече подробности учените ще публикуват в новия брой на списание Physical Review Letters.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини