Last news in Fakti

15 Юли, 2015 07:21 14 487 11

В Големия адронен колайдер откриха нова частица

  • кварк-
  • пентакварк-
  • големия адронен колайдер
Учени от европейската организация по ядрени изследвания, работещи в Големия адронен колайдер, обявиха, че са открили нова частица от материята. Тя е наречена пентакварк, а съществуването и е предсказано от руските физици Дмитрий Дяконов, Виктор Петров и Максим Поляков от института по ядрена физика в Петербург.
 
Според думите на Гай Уилкинсън, научен работник в Големия адронен колайдер, пентакварк не е просто нова частица. Това е съвършено нов способ за съединение на кварки. Последните представляват вид елементарни частици, считани в ядрената физика за неделими или „най-елементарни“.
На всеки кварк съответства антикварк със същата маса, но с противоположен електричен заряд. По мнението на учените от Големия адронен колайдер изучаването на въпросната нова частица от материята може да помогне да се разбере как възниква и съществува "обикновената" материя.
 
Пентакваркът се състои от два up (горни) кварка, един down (долен), един strange (странен) и един анти кварк. Повече подробности учените ще публикуват в новия брой на списание Physical Review Letters.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коко Добрев

    0 1 Отговор

    Коментиран от #2

  • 2 Хараламби

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Коко Добрев":

    Веднага си личи, че има какво да кажеш по темата и ясно го показваш.

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хараламби":

    Да, всички си мислят, че писането на коментари е задължително:)))))))
    Иначе откритието е интересно, но частиците свързващи кварките се наричат глуони и не са пак кварки. Може нещо да се губи в превода!!!
  • 4 Грую

    2 0 Отговор
    Дават им на хората пари и те откриват туй онуй. На нас като не ни дават не откриваме нищо или поне от нещо от техния ранг. Лошото в случая е , че докато разбереш как си взаимодейства микроматерията ще се дезинтегира собствената ти макроматерия. Искам да кажа, че докато подобни на пръв поглед без практическа стойност скъпоструващи открития намерят приложение в реалния живот минава много време, а за някои от тях се оказва, че сме макроидиоти и въобще не знаем за какво всъщност ни са!

    Коментиран от #8

  • 5 румен гумен

    0 0 Отговор
    Както казва пътешественика в времето в интервю, че Церн създават машината на времето с която е пратен в 2000 година от 2036 год.
    Така че ,здраво ни мажат очите с това с какво се занимават.

    Коментиран от #7

  • 6 ПаБлО

    0 0 Отговор
    ААА??? кооо ????
  • 7 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "румен гумен ":

    Май здраво си се намазал с дрога, а?
  • 8 До Груйо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Грую":

    На Ганьо като му дадат пари он ги краде или по културно казано присвоява!!Така че Ганьо да не се напъва с разни експерименти.
    Ганьо да си пие домашната ракия и да слуша чалга.
  • 9 гост

    1 0 Отговор
    Руснаците и без колайдер ги знаят тия работи. Това е да си гений. То с колайдер молайдер всеки може.
  • 10 Вуте

    1 0 Отговор
    И у нашио квартал е пълно с нови частици. Ама си немаме ускорител за них да ги разбереме...
  • 11 Василев

    0 0 Отговор
    Момче, трябва да научиш разликат между теоритична и практична физика, задължително, защото иначе коментарите по въпроса са ти меко казано смешни...