Отидете към основна версия

14 919 16

Нов турбокомпресор от BMW

  • bmw-
  • турбо-
  • електродвигател

 

Моторите с механични или с турбокомпресори все повече навлизат в автомобилостроенето. В момента имено двигателите с принудително пълнене са причина за непрекъснатото стеняване на пазара за атмосферни агрегати. BMW e един от производителите, които най-сериозно се ориентират към моторите с турбо.
 
Баварските инженери така са се увлекли по идеята за принудително пълнене на въздух в цилиндрите, че непрекъснато вадят нови разработки в областта. Последната им представлява електрическа турбина - една разработка, която баварците вече патентоваха, но всъщност подобни разработки има от доста време.
 
Най-общо казано иновационното турбо представлява стандартен турбокомпресор, към който е интегриран малък високооборотен електромотор, захранван от електрическата мрежа на автомобила. Именно този електродвигател е зацепен към вала на турбината и тя се върти благодарение на него.
 
Според баварските специалисти по този начин се компенсира един основен недостатък на турбината, задвижвана от изгорели газове. Става въпрос за това, че стандартното турбо не работи ефективно на ниски обороти, а при електрическата турбина действието е постоянно.
 
Така водачът на автомобила има на разположение голям въртящ момент в целия диапазон на оборотите. Оше една иновация, свързана с електрическия компресор, е, че той има възможност да се изключва, когато автомобилът е на празен ход и по този начин не създава сили на противодействие в изпускателната система.
 
На практика в иновационната конструкция на BMW напълно отсъства твърдата връзка между ротора в изпускателната система и нагнетателя. На този етап не е известно кога и в кой модел ще дебютира новото турбо, но според експертите следващото поколение на М3 ще е първият автомобил с подобна система.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Представиха 48-волтов компресор

    На шестнайсетата Конференция по принудително пълнене в Дрезденския университет миналата седмица бяха показани множество нови разработки. Сред най-л ...
    08.10.2011
    8 859
    2