Отидете към основна версия

16 520 23

Сериен двигател, побиращ се на лист А4

  • ford-
  • ecoboost-
  • focus
Ford възлага големи надежди на компактния еднолитров EcoBoost

 

Ford започна производство на един от най-компактните серийни двигатели в света. Става дума за най-малкия представител от новото семейство EcoBoost, който разполага само с три цилиндъра. Той бе представен лично от президента на Ford Алън Мълали.
 
Първият европейски модел, в който ще се интегрира свръхкомпактният и икономичен агрегат, ще е новата генерация на Focus в началото на следващата година. Впоследствие с трицилиндровия EcoBoost ще бъдат снабдени и моделите C-MAX и B-MAX.
 
Работният обем на двигателчето е един литър, но благодарение на високоефективен турбокомпресор мощността достига 125 к.с. Моторът е толкова компактен, че се побира върху стандартен лист хартия с формат А4.
Предвид другите характеристики на двигателчето максималният въртящ момент на еднолитровия EcoBoost не е никак малък - 200 Нм. Още по-интересното е, че разходът няма да надвишава пет литра на сто километра пробег. От Ford обаче ще пуснат и още по-икономична версия.
 
Това също ще се случи през следващата година, като мощността на най-икономичния трицилиндров агрегат ще е намалена от 125 на 100 к.с. Идеята е този агрегат да замени традиционния 1.6-литров, като новият няма да отстъпва по мощ, но ще е значително по-икономичен и екологичен.
 
Презентацията на трицилиндровия мотор с непосредствено впръскване се състоя в Кьолн, където стана ясно, че Ford е инвестирала в разработката му $182 млн. Планираните годишни обеми са 700 000 двигателя, като към германското предприятие ще се присъедини и това в румънския град Крайова.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • 145 к.с. от еднолитров мотор

      Само преди дни ви представихме новата разработка на Ford - еднолитров трицилиндров двигател, побиращ се върху лист с формат A4. От компа ...
    14.11.2011
    19 066
    10