Отидете към основна версия

2 827 0

Подробности за мисията на марсохода Curiosity

  • curiosity-
  • atlas v-
  • марс

 

На 26 ноември от Земята излетя ракетата носител Atlas V, на борда на която се намира най-големия марсоход Curiosity ("Любопитство"). Основната цел на Curiosity ще е да открие има ли на Марс благоприятни условия за живот и да направи обстоен анализ на почвата и атмосфирата за наличие на въглерод, кислород, азот, фосфор и сяра.
 
Роботът Curiosity е дълъг над три метра, широк е 2.7 метра и е висок 2.13 метра. Апаратът ще установи и състава на марсианската почва и скалите там. Накрая ще изследва метеорологичните условия на Червената планета и ще запише различните лъчи, достигащи до повърхността на Марс.
 
Интересен е методът, по който ще се изследват скалите. Той ще става дистанционно с помощта на лазер. Учените се вълнуват силно и от наличието на метан на Марс и неговия произход. За своя престой на Червената планета Curiosity ще измине около 20 километра и ще направи около 100 различни анализа.
Максималната скорост на марсохода е четири сантиметра в секунда. Енергията, която ще ползва Curiosity, е от радиоизотопен генератор, работещ с Плутоний-238. Така роботът няма да зависи от слънчева енергия, която беше жизнено важна за предшествениците му.
 
На място апаратупата ще работи в продължение на една марсианска година (687 земни дни). Очаква се Curiosity да стъпи на Марс на пети или шести август 2012 година, като презимяването му ще бъде направено по свръхиновационен способ, наречен "небесен кран".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • "Кюриосити" кацна на Марс

    Марсоходът на НАСА "Кюриосити" се спусна с парашут и кацна успешно на Червената планета. "Приземяване – потвърдено", ...
    06.08.2012
    4 287
    7
  • На Марс е имало вода

    Един от двата марсохода, изследващи повърхността на Червената планета от януари 2004 г., е открил следи от вода. Откритието обяви на конференция в ...
    09.12.2011
    7 454
    5