Отидете към основна версия

11 807 13

Мамутите се завръщат

  • мамут-
  • клониране

Учените се опитват да клонират мамути от години и усилията им са на път да се увенчаят с успех. Стада от тези праисторически гиганти може би ще кръстосват степите до пет години.

Изследователи от Университета Кинки в Япония са успели да извлекат годна ДНК от мамут, погребан под ледовете в Сибир. Генетичният материал бил толкова добре запазен, че позволявал подмяната на ядрата на слонски яйцеклетки с такива от отдавна изчезналите им власати роднини.

Японският екип се готви да имплантира получените ембриони в утробата на майки слоници. Макар да са по-едри от днешните слонове, мамутите са сравними като размери с тях. Учените се надяват ражданията да минат безпроблемно.

Идеята за възкресяването на мамутите среща доста противоречиви реакции. Традиционните противници на клонирането са категорично против, макар че дори сред тях има колебливи мнения. Сериозен аргумент в полза на проекта е фактът, че хората имат основна "заслуга" за изчезването на вида преди хилядолетия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Турне на бебе - мамут на 40 000 години

    Най-добре запазеното бебе – мамут стяга хобота си за турне в Азия. Отлично запазените останки, датирани от учените на около 40 000 години, са ...
    11.04.2012
    7 427
    1