Last news in Fakti

5 Декември, 2011 11:46 11 799 13

Мамутите се завръщат

  • мамут-
  • клониране

Учените се опитват да клонират мамути от години и усилията им са на път да се увенчаят с успех. Стада от тези праисторически гиганти може би ще кръстосват степите до пет години.

Изследователи от Университета Кинки в Япония са успели да извлекат годна ДНК от мамут, погребан под ледовете в Сибир. Генетичният материал бил толкова добре запазен, че позволявал подмяната на ядрата на слонски яйцеклетки с такива от отдавна изчезналите им власати роднини.

Японският екип се готви да имплантира получените ембриони в утробата на майки слоници. Макар да са по-едри от днешните слонове, мамутите са сравними като размери с тях. Учените се надяват ражданията да минат безпроблемно.

Идеята за възкресяването на мамутите среща доста противоречиви реакции. Традиционните противници на клонирането са категорично против, макар че дори сред тях има колебливи мнения. Сериозен аргумент в полза на проекта е фактът, че хората имат основна "заслуга" за изчезването на вида преди хилядолетия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 даниел

    3 1 Отговор
    как може да връщат животни които са из4езнали ,преди милиони години.Това животно след като е из4езнало зна4и е имало защо,природата е преценила ,4е то неможе да съжителства с хора и други индивиди.Все едно при донозаврите да са съществували хора ,пълна простотия...
  • 2 Koenig_Special

    0 2 Отговор
    Не природата е заличила от лицето на земята Мамутите, виновни са само и единствено хората,те са избивали до последно мамутите и са основен ...та дори единствен виновник за заличаването им от лицето на земята!
  • 3 Краси

    1 2 Отговор
    Абе Даниел, ама ти си потресаващо неграмотен, дори само като те гледа човек как пишеш с тези 4-ки, и "донозаврите"...

    Та точно ти (и хора като теб) да даваш акъл, и да казваш кое е простотия ...
  • 4 кирил

    1 0 Отговор
    щом са решили нека пробват щее интереъно да се види жив мамут
  • 5 свилен

    1 0 Отговор
    преди 20-30000 години хората са били наколко хиляди само не могат физически да унищожат цял вид като днес правим.
  • 6 Елица

    1 0 Отговор
    Браво на Японците !!! Велика нация са си !!!
  • 7 ......

    1 0 Отговор
    УРА на село няма вече да се гледат овце,ами ще пасат мамути...:)
  • 8 Максито

    0 0 Отговор
    Само в Star Trec!
  • 9 xxx

    1 0 Отговор
    Клонирането трябва да се забрани тотално!!!
  • 10 ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    АМИ ЕТО КАКВО СЛЕДВА : ГЛАДУВАЩИ ПЛЕМЕНА ( например в Африка) ЩЕ ЗАПОЧНАТ ДА ЛОВУВАТ ОТ ТЕЗИ МАМУТИ КЛОНИНГИ ЗА ДА СЕ ХРАНЯТ КОЕТО ЩЕ СЕ ОТРАЗИ ЗЛЕ НА САМИТЕ ХОРА ПОЛЗВАЩИ ТАКАВА ХРАНА КАКТО И НА ТЯХНОТО ПОКОЛЕНИЕ ! ВСЕ ЕДНО СЕ ХРАНЯТ С ГМО !!! НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЩЕ СТАНЕ ТОЧНО ТАКА НО ИМА ПРОЦЕНТИ ВЕРОЯТНОСТ !
  • 11 @ ТРОШАЧА

    0 0 Отговор
    Какво ще правят мамутите в Африка !!!..............
    Принципно са ми антипатични японците със всичките ми измишльотини,но в тоя случай съм твърдо ЗА.Нека мамутите не са само история,нека са настояще че и бъдеще.Стига да не е поредната раздухана напразно история с теории от журналята,ще се радвам някой ден да видя такова животно.Едва ли наживо но поне в някой научнопопулярен филм.Да се види реално как живеят тези животни,а не да слушаме непотвърдени историй които се преиначават от режисьори а реални факти няма.
  • 12 Пламен

    0 0 Отговор
    Клонирането е най-голямото извращение в науката,то е измислено от нацистите и практикуването му трябва да се наказва със смърт!
  • 13 Рошльо

    0 0 Отговор
    Простотията е най-голямото наказание за homo sapiens и практикуването й трябва да се наказва с принудително образоване и разширяване на мирогледа!