Отидете към основна версия

4 547 10

САЩ изпробваха успешно хеликоптер с лазерно оръдие

  • лазер-
  • raytheon-
  • apache

Американският производител на оръжие Raytheon и армията на САЩ обявиха, че са провели успешни изпитания на първото в света високоенергийно лазерно оръдие, монтирано на хеликоптер Apache. Бойният вертолет е прехванал и поразил точно наземна цел.

От Raytheon твърдят, че това е първият случай в световната практика, при който напълно интегрирана лазерна система на апарат с широк спектър от летателни режими, височина и скорост, унищожава успешно обект на земята. Целта се е намирала на 1.5 км от хеликоптера.

Лазерното оръжие име безспорни предимства пред конвенционалните оръжейни системи. То нито се чува, нито се вижда. Стреля по абсолютно права траектория, а не по балистични дъги, по които летят куршумите и артилерийските снаряди.

Освен това американците смятат, че в обозримо бъдеще лазерът може да поевтинее дотолкова, че да се превърне в по-изгодна алтернатива на 30-милиметровата картечница на Apache и ракетите AGM-114 Hellfire, всяка от които струва по $115 000.

Лазерните системи обаче все още не са достатъчно усъвършенствани, за да заменят напълно конвенционалните въоръжения. Лъчите изискват много енергия и проникват трудно през прах, дим и мъгла.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини