26 Август, 2024 16:11 2 312 6

Лазери правят кръстовищата по-безопасни (ВИДЕО)

  • лазер-
  • кръстовище-
  • светофар-
  • светофари

Технологията бе изпробвана в Юта

Лазери правят кръстовищата по-безопасни (ВИДЕО) - 1

Департаментът по транспорт на Юта (UDOT) използва технологията LiDAR за подобряване на безопасността на пешеходците и велосипедистите на кръстовищата. Като оборудва пет кръстовища в Солт Лейк Сити с LiDAR сензори, UDOT събира ценни данни за моделите на движение, поведението на пешеходците и ситуациите, които са близо до инциденти.

Технологията LiDAR, подобна на сонара, използва лазерни импулси за създаване на подробни 3D карти на заобикалящата среда. Това позволява на UDOT да анализира потоците на трафика, да идентифицира проблемни области и да взема решения, базирани на данни, за подобряване на безопасността.

Едно от ключовите предимства на LiDAR е възможността за наблюдение на кръстовища в реално време. Това позволява на UDOT да прави незабавни корекции във времето на светофарите или други средства за контрол на трафика, за да гарантира безопасността на пешеходците и велосипедистите. Например, ако пешеходец се мъчи да пресече улицата, системата може автоматично да коригира времето, за да му позволи да пресече безопасно.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йода

    5 0 Отговор
    Да, ако пуснат регулировчици джедаи.
  • 2 да ама не

    4 0 Отговор
    В България за някои над закона светофарите и другите регулировки на движението не важат. Каквито и системи да измислят, всичко е безсмислено, когато не се спазва и когато нарушителите не се санкционират еднакво. Милен Цветков загуби живота си спазвайки правилата за движение и изчаквайки да се смени червения цвят на светофара със зелен.
  • 3 редник

    3 0 Отговор
    Добра идея, но хайде нещо по-лесно - Зелена вълна по основните булеварди...
  • 4 ооооо

    4 0 Отговор
    както винаги милеят за нашата безопасност като изключим колко много пари отиват за операции, лекарства, ремонти, застраховки(каско, злополука, живот), церемониални погребения, адвокатски разноски(дела, делби, прехвърляния) и дано не изпускам някоя "метла" по веригата която също се облажва със последиците.
    Тоест всички тези приходи, които разбира се облагат със държавен данък са заменими за някаква лазерна гаранция за безопасност по пътищата, която ще работи за сметка на данък от крайния потребител разбира се и ще трупа повече от някои други "метли" в същото време ще дава 24/7 наблюдение по пътищата което е черешката за ФБРто и плана за 15те минути ако се сещате на къде бия по върбата.
    П.П. Наще магистрали са умишлено опасни
  • 5 Обаче

    1 0 Отговор
    Недостатъците са повече опасни от предимствата, включително очакването да има с-ма, когато я няма или не работи.
  • 6 От кога ви е инфото

    0 0 Отговор
    Това го има в много градове в САЩ поне от 10 години