18 Август, 2024 11:30 7 449 54

Мобилен руски лазер разряза кран от над 100 метра разстояние (ВИДЕО)

  • русия-
  • лазер-
  • мобилен лазер

Технологията може да се използва за различни цели

Мобилен руски лазер разряза кран от над 100 метра разстояние (ВИДЕО) - 1

Русия успешно приложи иновативна лазерна технология за демонтаж на големи метални конструкции,отбелязвайки значителен пробив в индустрията. Намиращ се в град Курган, един стар склад на топлоелектрическа централа стана първият обект, върху който бе приложена тази техника.

Ключов инструмент в този процес бе мобилен лазерен комплекс, разработен от руската държавна корпорация Росатом. Това високотехнологично оборудване е способно да извършва прецизно рязане на метал с дебелина до 300 милиметра от безопасно разстояние от около 100 метра. Системата се основава на лазери с итербиеви влакна, които са монтирани в преносим контейнер. Тази мобилност позволява използването му на различни места.

Приложните възможности на тази технология надхвърлят значително рамките на демонтаж. Лазерният комплекс демонстрира потенциал в различни области, включително подводни операции, изчистване на замърсени територии и дори справяне с природни бедствия като ледени образувания.

Успешното изпълнение на проекта в Курган подчертава високата ефективност и прецизност на лазерния метод.Освен това, той демонстрира способността на Русия да разработва и прилага иновативни технологии с глобално значение.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    67 16 Отговор
    А какво ли може бойният лазер в Севастопол?

    Коментиран от #14, #54

  • 2 Опааа

    20 66 Отговор
    Технология от миналия век.

    Коментиран от #24, #50

  • 3 Дърт Вейдър

    39 9 Отговор
    Ако се наложи, ще активират "Звездата на смъртта", която се намира зад луната.
  • 4 Хахах

    14 57 Отговор
    Пак анимации
  • 5 Гориил

    58 20 Отговор
    Русия винаги е била лидер в лазерните технологии с десетки Нобелови лауреати в тази област. Първият руски лазер е създаден от Алексей Толстой във вълнуващия и завладяващ научнофантастичен роман „Хиперболоидът на инженер Гарин” (1925 г.).

    Коментиран от #6, #19, #49

  • 6 Последния Софиянец

    36 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    Инженер Гарин завладя САЩ.
  • 7 Анализатор

    21 56 Отговор
    Щом е за разрушаване, рушляците са първи!
    Чудя се как не го свалиха с малка ядрена бомба...

    Коментиран от #11, #33

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Смешно ,Уотсън!

    34 3 Отговор
    Пак триене на властнеудобни свободни мнения...!
    Дерзайте!
  • 10 Ще има

    48 11 Отговор
    Мирно пасяща индустриална лазерна установка посрещна вражеските танкове и ги разфасова. После продължи пашата си.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    30 1 Отговор
    Чакаме Ф-ките.

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 НЕма се пУашите!

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Ф-ките вече тръгнаха за БГ...!
  • 16 В Пловдив

    9 4 Отговор
    Китайска компания е построила завод за мощно лазерно оборудване като максималната дебелина на рязане на стомана е 200 мм, на площ от 170дка.
  • 17 Сорос

    4 13 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен-_ Язовец":

    Ще може, ако въобще заработи.
  • 18 Ала бала ници за пияници

    11 36 Отговор
    Поредната безаналогова измишльотина за пияните орки
  • 19 Мишел

    18 6 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    Нобеловите лауреати , руснаците Прохоров и Басов, са създателите на първите лазери в света, американецът Таунс - на мазера.
  • 20 зрител

    21 0 Отговор
    Технологията може да се използва за различни цели............
  • 21 Хохо Бохо

    27 8 Отговор
    Бензиностанция с лазери. Нали бе соросни краварчета?

    Коментиран от #25, #26, #27, #28

  • 22 незнайко

    18 4 Отговор
    Реже метал на 100 метра а какво може върху жива сила не споменават и на какво разстояние !!!

    Коментиран от #46

  • 23 Трифон зарезан

    5 11 Отговор
    Много мобилен. Трябва му камиони и товарачи и за капак захранване.
  • 24 Говорит Москва

    6 10 Отговор

    До коментар #2 от "Опааа":

    С моята жигула 1973 г. вдигах 187 км/ч, лятото духаше студ от вентилацията и въртях волана с един пръст на място
  • 25 гост

    7 26 Отговор

    До коментар #21 от "Хохо Бохо":

    Хората от сто години тестват лазери за космоса , те от 100 метра били "срязали" , хахахахахха !!
    САЩ успешно тестваха боен лазер срещу ракета
    Новото високотехнологично лазерно оръжие на САЩ порази балистична ракета в първото си успешно изпитание, посочва американската агенция за ракетна отбрана, цитирана от БГНЕС. 12.02, 2010 г !!
    САЩ изпробваха успешно новото си лазерно оръдие. То е монтирано на големия десантен кораб „Понс“, преоборудван в плаваща база за специалните сили на военноморския флот в зоната на Персийския залив. Това съобщи контраадмирал Матю Кландър, оглавяващ научно-конструкторското управление във военноморските сили на Съединените щати, цитиран от ТАСС.
    Опитният модел с мощност 30 киловата беше монтиран на борда на кораба през август и се предвиждаха изпитания в течение на една година. Но както заяви Кландър, „не го изпробваме вече“. Това оръжие от ново поколение „е поставено на въоръжение на кораб в Персийския залив“, заяви американският военачалник.
    За разработката на лазера са били необходими 7 години и близо 40 милиона долара. Лазерният лъч от това оръдие може буквално да изгаря целта и е абсолютно невидим с просто око. 12.12.2014 г !!!!!

    Коментиран от #41

  • 26 гост

    5 13 Отговор

    До коментар #21 от "Хохо Бохо":

    САЩ успешно тестват лазерно оръжие, което може да унищожи самолет по време на полет . Военноморските сили на САЩ успешно тестваха ново високоенергийно лазерно оръжие, което може да унищожи самолет по време на полет, гласи съобщение на Тихоокеанския флот на ВМС.

    Снимки и видеоклипове, предоставени от Военноморските сили, показват транспортния военноморски кораб „USS Portland“, изпълняващ първото внедряване на системно ниво на високоенергиен солиден твърд лазер, като целта е да се унищожи безпилотен дрон, пише още в съобщението.

    На снимките се вижда лазерът, пуснат от палубата на военния кораб. Кратките видеоклипове показват, че отдалеч изглежда, че сякаш дронът гори.

    Военноморските сили не посочиха конкретно местоположение на теста за демонстрация на система за лазерно оръжие (LWSD), като казаха само, че това се е случило в Тихия океан на 16 май.

    Мощността на оръжието не беше оповестена, но в доклад от 2018 г., изготвен от Международния институт за стратегически изследвания се твърди, че се очаква да бъде тестван лазер с мощност 150 kw. 23.05 . 2016 г
  • 27 гост

    5 13 Отговор

    До коментар #21 от "Хохо Бохо":

    Боен кораб на САЩ порази с лазерно оръжие дронове край Пърл Харбър
    Американскските ВМС тестваха успешно оръжейна система . Бойният кораб USS Portland (LPD-27) свали дрон с лазерно оръжие по време на първия по рода си тест в морето на високоенергийната лазерна оръжейна система на ВМС, съобщава БГНЕС като се позовава на USNI News.

    В момента ВМС разработват и тестват набор от лазерни оръжия, някои от които са по-мощни, но са подходящи само за кораби с по-големи възможности за производство на енергия, като например транспортните амфибийни клас „Сан Антонио“ (LPD-17), докато други са по-малко мощни, но може да бъдат поставени на по-голямо разнообразие от кораби.

    В този тес, USS Portland изпробва своето лазерно оръжие по безпилотен летателен апарат, докато оперираше край Пърл Харбър, Хаваи, на 16 май, съобщи Тихоокеанският флот на САЩ. "С провеждането на тестове срещу безпилотни летателни апарати и малки цели, ние ще получим ценна информация за възможностите на оръжейната лазерна система (SSLWS) срещу потенциални заплахи," гласи изявление за пресата на капитана на кораба Кери Сандърс. Според него с новите оръжия ще бъде предефинирана войната в морето.
  • 28 гост

    6 11 Отговор

    До коментар #21 от "Хохо Бохо":

    Американският флот ще получи разрушител с много мощен лазер . Още до 2021 г. американците възнамеряват да оборудват с мощен 60-Kw боен лазер разрушител от типа Arleigh Burke. Високоенергийният лазер High Energy Laser with Integrated Optical-dazzler and Surveillance (HELIOS) е система за защита, предназначена да изгаря лодки и да сваля безпилотни летателни апарати. Военноморските сили съобщават, че HELIOS ще бъде инсталиран на разрушител, който ще носи служба в Тихия океан. Американският военноморски флот направи поръчка за HELIOS през януари 2019 г. Договорът за 150 милиона долара, сключен с Lockheed Martin, включва доставка на два комплекса. Според прессъобщението на компанията, единият от тях ще отиде на полигона в Ню Мексико за тестване. Другият комплекс, както съобщава USNI News, ще бъде монтиран на разрушителя. Според публикация в Popular Mechanics, HELIOS е 60-Kw лазерна система от нов тип. Тя може "да се похвали" с почти два пъти по-голяма мощност от онези системи, които ВМС на САЩ вече са изпитвали. Това, по-специално се отнася за добре познатия комплекс с името Laser Weapon System (LaWS), който преди това бе инсталиран на разрушителя USS Ponce. Експертите смятат, че мощността на HELIOS ще бъде достатъчна, за да унищожава не само много малки цели, но и малки катери и кораби, което на теория може да даде на американския флот принципно нови възможности. Въпреки това, за да стане дума за истинска революция, оръжието трябва да премине през всички етапи

    Коментиран от #30, #53

  • 29 А бе Ф16

    3 9 Отговор
    Не елиминираха ли летящите към тях ракети с лазерно още от преди десетина години
  • 30 гост

    5 7 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Въпреки това, за да стане дума за истинска революция, оръжието трябва да премине през всички етапи на тестване, да докаже своята бойна ефективност в различни условия и да стане масово. Да се очаква това през следващите години е наивно. По-рано беше съобщено, че гореспоменатият LaWS е могъл да унищожи безпилотно летателно средство. Крилото на БЛА почти веднага се загря, след което той беше унищожен. Капитанът на кораба USS Ponce Кристофър Уелс, на борда който се извърши теста, казал, че лазерното оръдие е "по-точно от куршум". Той го нарече универсално оръжие, което може да се използва срещу различни цели. Трябва да се отбележи, че според представените по-рано данни инсталационната мощност на LaWS е 30 kW: тази мощност (поне по-рано) се считаше за достатъчна за поразяване на лодки и безпилотни летателни апарати. Друго направление за американците е да оборудват самолетите с мощни бойни лазери. Първо се говори за изтребителите от пето поколение. Впрочем през 2017 г., въоръжените сили на САЩ заедно с фирмата Raytheon тестваха ударния хеликоптер AH-64D с високоенергиен лазер.
    Източник и илюстрация: Sea Wars (Разрушителят Arleigh Burke и по-старият боен лазер LaWS)

    Коментиран от #31, #35

  • 31 Има разлика

    17 5 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Както виждаш американците са наблегнали на лазерни оръжия, а руснаците произвеждат нещо полезно за населението. Технически погледнато, руснаците вероятно са най-големите производители на оръжия в света, но коментарите ти В случая не са на място и би трябвало да сравняваш подобен лазер за цивилно ползване. Не знам дали разбра, че реже до 30 см дебела стомана, а не прави 1 мм дупчица в корпус на дрон с дебелина 0,5 мм.

    Коментиран от #36, #40, #44

  • 32 Тамън щях да питам а тостер кога?

    6 1 Отговор
    Но с тоя лазер може и филийки да се препичат.
  • 33 Нямат толкова

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Анализатор":

    малка бомба
  • 34 другари центаджии

    22 5 Отговор
    очакване е да сте индустриално неграмотни.
    Ще ви обясня истината.
    Само две държави в света произвеждат източници на лазери за индустриално приложение -Русия и Китай.
    САЩ, Япония, Германия, и всички останали купуват от тях и си лепят някакъв бранд.
    Руските се разпространяват от фирма IPG собственост на руски академик с офиси в Европа и САЩ.
    Но самия източник - синтетичния кристал се произвежда в град без име в Русия.
    А да, и прочутите немски Trumpf поръчват от тях и си ги брандират със надписи.
    Iphone си плащат на руска фирма да ползват патента им за рязане на стъклата на екраните - в САЩ нямат такива технологии.
    Приятен ден необразовани люде. Ама кой ли от вас е купувал лазерни разкройни станции?

    Коментиран от #38

  • 35 Момче

    7 5 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    ти вироятно си на 12 години.
    Това, че си овладял ползването на Гуугле не те прави образован, още по-малко експерт по темите по които ни предоставяш копирани текстове.
    Успех със завършването на средното образование!

    Коментиран от #37

  • 36 гост

    4 14 Отговор

    До коментар #31 от "Има разлика":

    Технически погледнато разправяй розовите си мечти на някой с кремълски капаци , че само умиряваш хората от смях !! Руснаците били най-големите производители на оръжия , ХАХАХХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХ !!
    Pycия зaгyби втopoтo мяcтo в cвeтa пo изнoc нa opъжиe зa cмeтĸa нa Фpaнция ! Pycия зaeмa тpeтo мяcтo cpeд нaй-гoлeмитe изнocитeли нa opъжия в cвeтa, гyбeйĸи втopoтo мяcтo oт Фpaнция; CAЩ ocтaвaт лидep, cпopeд дoĸлaд нa Cтoĸxoлмcĸия мeждyнapoдeн инcтитyт зa изcлeдвaнe нa миpa (ЅІРRІ), cъoбщaвa Интepфaĸc.
    B пepиoдa 2019-2023 г. изнocът нa pycĸи opъжия e нaмaлял c 53% в cpaвнeниe c пpeдxoдния пeтгoдишeн пepиoд (2014-2018 г.), изчиcлявaт aнaлизaтopи . Изнocът нa opъжиe oт CAЩ нapacнa cъc 17%, a дeлът мy в oбщия cвeтoвeн изнoc нa opъжиe ce yвeличи oт 34 нa 42%. CAЩ ca дocтaвили гoлeми opъжия нa 107 нaции oт 2019 г. дo 2023 г., пoвeчe oт вceĸи пpeдишeн пeтгoдишeн пepиoд и мнoгo пoвeчe oт вceĸи дpyг изнocитeл нa opъжиe. Cъeдинeнитe щaти и зaпaднoeвpoпeйcĸитe дъpжaви зaeднo пpeдcтaвлявaт 72% oт цeлия изнoc нa opъжиe пpeз 2019-2023 г. cпpямo 62% пpeз 2014-2018 г.

    Коментиран от #39

  • 37 гост

    3 11 Отговор

    До коментар #35 от "Момче":

    Старчок , а ти вероятно си на 112 , ама това не те прави "образован" , а само със специални потребности , ако вдяваш поне какво ти казвам !! За образованието ми не се тревожи , то е на нива , които за теб са недостижими и за сто живота !
  • 38 Механик

    13 2 Отговор

    До коментар #34 от "другари центаджии":

    Това което си написал е точно така, но си отправил посланието си към съвсен безпросветни и ограничени хора. Когато си написал "разкройни машини" те са си представили машини от текстилната промишленост. Нещо от сорта на банциги за пакетен разрой на текстилна тъкан.
    А ако от някъде можеха да видят изписана една обработваща програма на машина с ЦПУ, щяха да си помислят, че е това е марсианско писмо и че марсианската азбука представлява сбор от латински букви и арабски цифри.
  • 39 Функционално неграмотен

    9 2 Отговор

    До коментар #36 от "гост":

    Правиш ли разлика между производство и износ? Както виждаш цял свят хвърля в Украйна произведените и складираните за последните десетилетия боеприпаси, които вече са на привършване, но Русия е натрупала повече и нейните не свършват. Сигурно ще е защото не са ги изнасили като останалите, а са ги произвеждали за собствени нужди. Дали ми харесва? Не. Подкрепям? Твърдо не. Но това са фактите. Не бъди кон с капаци. Щеше да е хубаво да греша, но уви не е! Това си има и добри страни, защото ако вземат да им свършат боеприпасите, ще почнат пак да размахват ядрената заплаха.

    Коментиран от #43

  • 40 гост

    6 15 Отговор

    До коментар #31 от "Има разлика":

    Американците са наблегнали на всичко , за твое съжаление и са поколения напред и в оръжията и особено за населението !! Що за наглост и тъпизъм да ми говориш за населението , дето в Раша слушаше ЕДНО КРЕМЪЛСКО радио на площада , щото за в къщи беше мечта неизпълнима и се возеше в каруци , когато в САЩ гледаха цветна телевизия В КЪЩИ и се возеха на шосейни крайцери с по 6-7 литра двигатели по 2-3 в семейство !! И ходеха по три пъти в годината на Хаваите , докато в Раша ходеха в Сибир и то ако имат късмет да не ги застрелят направо , че са казали виц за Сталин !!! Това някакъв особен вид дебилизъм ли е , да говориш за "грижа за населението" в страната , която до ден днешен е символ на това , как диктатора смята населението за крепостни , които живеят само докато не реши да ги изтреби за собствения си кеф ??!!!

    Коментиран от #45

  • 41 руски copocoидeн кpaвap

    4 6 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Необразования руски copocки кравар никога няма да ти отговори,защото е платен антибългарски тpoл който е на хонорар да пише само лъжлива демагогия !!!
  • 42 УдоМача

    2 4 Отговор
    Ще реже, ще реже, докато не нареже някой граждански самоует, който си лети по пътя... Чак тогава някои ще се замислят, че това всъщност не е толкова безопасно..
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 да си знаеш

    5 17 Отговор

    До коментар #31 от "Има разлика":

    Технически погледнато си един абсолютен лаладжия и невежа който от 10 написани реда има 9 с измишльотини и малoyмщини.Първо най-големия производител на оръжие в света е САЩ,като производството на оръжие се дели на отделни компании.Всичките 5 челни места са американски,а това са компаниите Lockheed Martin, Raytheon Technologies,Northrop Grumman,Boeing и General Dynamics.По производство на оръжие след САЩ е английската компания BAE Systems,а след това е Китай и по-специално 3 тяхни компании.Русия е на опашката след това.Разбираш ли ТЕХНИЧЕСКИ как седят нещата до тук ? Колкото до Русия и "мисленето" й за населението е възможно най-голямата глупост която можеше да напишеш.Първо,че в Русия никога не са давали и 5 пари за населението,не случайно този народ е още скотски на места живеещ в землянки.Когато в САЩ са дали началото на IT технологиите през 60-те години ,то в Русия още не е имало дори машини за печатане на тоалетна хартия.
  • 45 Ходеха, гледаха

    11 5 Отговор

    До коментар #40 от "гост":

    Сега вече не е така и стига сте повтаряли едни и същи опорки за комунизъм и колко се чакало за един Мосвкич.
    В Русия вече има капитализъм.
    Интересът клати ушанката.
    Изнасят вече много неща, развиват се.
    То затова е и тая война, за да харчат пари за войната а не да се развиват.
    А Америка отдавна не е това което беше.
    Изнесоха си производството в Китай, не ги е еня за изпадналите през мрежата (които можеш да ги видиш във Филаделфия колко са зомбирани) и е всеки за себеси.
    На всичкото отгоре се пълнят с всякакви емиграни.
    А, и ако в КАлифорния гепиш по-малко от 920 долара няма да те затворят.
  • 46 Гори бенки, кокоши трън

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "незнайко":

    и обезкосмява.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 михаил

    1 2 Отговор
    Бесспорно е ,че ще намери широка приложение но ако бяха го измислили Американците за година две щяха да продават готовата продукция но и не технологията .! Китайците за няколко месеца щяха да минат на серийното му производство а Руснаците след 4-5 години -- не съм много сигурен -- да продават готовата продукция може би ? те ще дадат първо технологията на някоя страна а после те може и да не го произведат.
  • 49 От ЮАР

    3 9 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    Нобеловата награда за лазера е споделена между Басов, Прохоров (СССР) и Чарлз Таунс (САЩ). Русия никога не е била пред Запада в тия неща. Лазерни маси (по 6 метра на 4) отдавна има в индустрията навсякъде. Могат да изрязват най-сложни форми от компютерно изображение от листи с дебелина до 12-15 мм. Масово разпространени. В корабостроителниците има доста по-големи лазерни системи и доста по-дебели листи се режат там рутинно. Лазерни оръжия в Щатите има отдавна, но зависят от пряка видимост и атмосферни условия. Русия няма никаква изключителност в тези неща, даже доста изостава по чисто технологични причини. Дори атомната инженерия в Русия е основана на копиране от САЩ.

    Коментиран от #51

  • 50 Хмм

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Опааа":

    точно по много лошия соц сме били номер едно във лазерната технология. Сега ни рекламират 100 метрово рязане при положение, че военните сили ползват много по мощни лазери за обезвреждане на ракети и самолети. Kакто от ПВО така и от Боинг 747
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Мдааа

    0 2 Отговор
    Пак междузвездни войни. Пересвет ще реже танкове и ще сваля самолети. А къде е той? Чака ясно време над Кремля, че да светне за парада.
  • 53 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    ей тва "ще" много ги бърка говедата гостенче,много необозримо бъдеще
  • 54 Един

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Може да убие муха от километър.