Отидете към основна версия

10 497 6

Евтин карбон за масовите автомобили

  • gm-
  • daimler-
  • bmw-
  • карбон
Американският концерн General Motors обяви, че е сключил портньорско споразумение с японската компания Teijin Limited. По силата му двете фирми ще разработват евтин въглероден материал, който ще може да се използва в масовите автомобили.
 
Малко по-рано аналогични договори подписаха BMW и немската фирма SGL Group, както и концернът Daimler с японската компания Toray. По думи на представители на GM Teijin Limited е избрана, защото разполага със свръхиновационни технологии.
 
Японците произвеждат усилени въглеродни сплави и термопластични елементи. От GM уверяват, че технологията на Teijin Limited е на толкова високо ниво, че позволява производството на даден елемент да става за по-малко от минута.
 
Освен това материалите са на по-ниска цена, като съвкупността от тези два фактора позволява значителното намаляване на крайната цена на продукта. Така производството на карбонови елементи за автомобилите ще стане доста по-достъпно.
 
В момента производството на даден детайл от въглеродни сплави отнема няколко часа. Очаква се след споразуменията на трите големи автомобилни фирми GM, BMW и Daimler карбоновите елементи радикално да променят автомобилната индустрия.
 
И трите гиганта ще пристъпят към изграждането на отделни технологични центрове.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини