Отидете към основна версия

8 066 11

И Porsche създаде карбонови джанти

Въглеродните влакна са материала, от който се създават най-леките автомобилни детайли в момента, но един от тях убягва на производителите, защото изисква завидни усилия и технологии за производство - джантите. Единици са марките, които предлагат такива за фабрично вграждане - шведите от Koenigsegg, Ford за Mustang GT350 и BAC за открития им изтребител Mono, но сега и германците от Porsche ще се присъединят към тях.

Споменахме, че технологията е трудна и това в случая означава 200 единични парчета, които са с обща площ от 8 квадратни метра или 18 километра влакно. Най-важната част от технологията е вплитането на влакната, за което е създадена най-голямата машина в света. То прави карбона много по-компактни и концентриран, което увеличава твърдостта му и намалява отпадъчния материал.

Джантите са с 20 процента по-здрави и с 20 процента по-леки от металния им еквивалент. Размерът им е 20х9 инча за предните и 20х11.5 инча за задните, като за момента те ще се предлагат само за модела 911 Turbo S Exclusive. Цената им ще бъде 15323 евро, което на фона на цената на 991.2 Turbo е нещо, което едва ли ще притесни бъдещите собственици, а и джантите са със завидно присъствие. Цената е близка до тези за Mustang, за които трябва да се отделят около 13 хиляди евро.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини