Отидете към основна версия

4 003 3

Топ 10 на събитията в света на технологиите

  • apple-
  • facebook-
  • tweeter-
  • samsung-
  • стив джобс
Таблети-мания. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Технологичната индустрия често се смята за непогрешима за бъдещето, но тази година станахме свидетели на множество новини и събития, които повдигнаха много въпроси и дадоха много теми на разговор. Класация на най-важното в света на технологиите прави американската телевизия Си Ен Ен.

 

1. Смъртта на Стив Джобс

Технологичният гуру почина в началото на октомври след продължителна битка с рака. Кончината му отекна в мощна вълна на признателност по света. Хиляди почетоха гениалния визионер на Apple – с цветя, запалени свещи, нахапани ябълки и потрети. Пред хиляди магазини на компанията милиони признателни фенове дадоха своя дан в почитането на Джобс. Той помогна на компютърната индустрия, създаде хитови джаджи като iMac, iPod, iPhone и iPad. Смъртта му не остана незабелязана и от много политически и световни лидери. Вероятно това няма да бъде сторено за никой друг техногений.

 

2. Социалните мрежи – инструмент за протест

Много хвалби събраха Facebook, Twitter и YouTube са ключовата си роля в Арабската пролет. Социалните мрежи бяха трибуната на хилядите гласове, искащи демокрация, бяха отражение на истината, разказаха от хората - за бруталното потушаване на мирните протести, за режимите и диктатурите.  Най-силно бе влиянието им в Египет за сваляне на режима на Хосни Мубарак.  Чрез Twitter най-добре можехме да разберем какво се случва в американските палаткови лагери на движението „Окупирай“, а лондонските младежи се организираха за протест чрез BlackBerry Messenger.

 

3. Хакерите

От дълбините на виртуалното пространство все повече и повече потулени банди започнаха да излизат със серия атаки срещу политици, институции и църкви, банки. Най-известните от тях са Lulz Security и Anonymous. Хакната бе и мрежата на Sony, от където изтекоха данни на милиони потребители.

 

4. Таблетите

Таблети се продават от десетина години, но през 2011-та видяхме истински бум в продажбите на тези джаджи. Голяма част от успеха се дължи на iPad-а на Apple. Пазарните анализатори се чудиха дали хората си купуват таблети ли просто iPad-и. Google с аналогичните си продукти Android и Research in Motion с BlackBerry PlayBook определено не са доволни от отговора. Доволни могат да са и от Amazon.com с техния Kindle Fire, който регистрира около милион продажби седмично, откакто дебютира през ноември. Hewlett-Packard пък успя да пласира добре TouchPad, едва когато свали цената му.

 

5. Facebook и споделянето

Как определяте това, че ваш приятел разбира неща за вас, които не сте му казвали. Е, може и да не ви харесва навиците ви за четене, например, да се   виждат публично, но някои медии и музикални компании намират това за чудесна реклама. И тук Facebook има отговор – всеки е свободен да публикува каквото иска за себе си.

 

6. Патентните войни

Тази година водещите производители на мобилни телефони се впуснаха в яростна битка за патенти. Сред тях са Apple, Google, HTC, Microsoft, RIM и Samsung. Те водиха съдебни битки по света, за да получат лицензи или да блокират продажбите на опонентите си. Apple заведе искове срещу смартфона Samsung Galaxy, тъй като копирал дизайна на iPhone и iPad,

 

7. Google+

Хората прекарват все повече и повече време, висейки в социалните мрежи. Обикновеното търсене в мрежата остана на заден план. С други думи ползваме повече Facebook и по-малко Google. За да не остане по-назад, търсачката лансира своя социална мрежа Google+, която да бъде основен конкурент на Facebook. Там също можете да се сприятеляване, да качвате снимки и т.н. И докато  Google+ прави първи стъпки, Facebook вече е доста напред. Развитието й компанията вижда като залог за бъдещето си. А това е голям залог.

 

8. Apple стана най-скъпата компания на света

Когато Стив Джобс се завърна в Apple през 1997 година, той обяви, че компанията била на седмици от фалит. За десет години това коренно се промени. Новият смартфон iPhone 4S определено има заслуга Apple да се превърне в най-скъпата компания в света, вдигайки моментално акциите й на борсата. Пазарната капитализация на компанията достигна 391.2 милиарда долара.

 

9. Компютър победи човек

Преви време компютърът Watson на IBM не можеше да разпознае някои нюанси от английския език. Нещата се промениха когато машината Deep Blue, създадена да играе шах, победи гениалния Гари Каспаров. Днес  Watson е съвсем различен.

 

10. Spotify

Докато iTunes и iPod дадоха на Apple страхотен начин да доминира дигиталния пазар на музика, Amazon и Google са доста изостанали. Но Spotify доказа, че е сериозен конкурент в Европа, появи се и в САЩ след години преговори със звукозаписните компании. Facebook Music, страница, която показва какво служат приятелите ви, помогна много за популяризирането на услуги като Spotify, MOG, Rdio и Rhapsody.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Facebook се заигра със смъртта

    Facebook не спира да създава приложения за потребителите си. Дори и след като умрат! Социалната мрежа създаде специална възможност за запис и с ...
    10.01.2012
    1 942
    1
  • Apple навлиза в авто индустрията

      Apple разработва нови технологии, които най-вероятно ще направят компанията активен участник в автомобилната индустрия. Именно така експ ...
    27.12.2011
    2 035
    0
  • Стив Джобс получава Грами

    Първо беше статуя в Унгария. Сега и Грами. Престижната награда ще бъде присъдена посмъртно на техногуруто и основател на Apple Стив Джобс, предаде ...
    23.12.2011
    1 185
    0
  • Вдигнаха паметник на Стив Джобс

    Огромна бронзова статуя на един от създателите на „Епъл", Стив Джобс, беше тържествено открита в научния парк в Будапеща, два месеца сле ...
    21.12.2011
    1 731
    0