Отидете към основна версия

15 029 22

Audi пуска безвредна изкуствена нафта

  • дизел-
  • нафта-
  • синтетично гориво-
  • audi

Германският автомобилен производител Audi, в сътрудничество с компанията Ineratec, занимаваща се с производство на химични реактори и енергийната фирма Energiedienst AG, вече строи завод за производство на синтетично гориво. Първата партида e-diesel ще се появи на пазара в началото на 2018-а, а мощностите на завода ще са достатъчни за производството на 400 000 литра на година.

Пилотният проект ще стартира в швейцарския град Лауфенбург, като в създаването на синтетично гориво Audi използва всички върхови достижения в областта на хидроенергетиката и химията. Процесът на производство на e-diesel ще включва получаване на водород по пътя на електролизата на водата и химическа реакция на водорода с въглероден двуокис (CO2), получени от атмосферата или от биогенни газове.

В крайния етап ще се разделя готовото гориво от восъците, които същ ще се преработват. От компанията са на мнение, че подобно гориво ще е по-ефективно от стандартното и на практика няма да има никакви вредни вещества. След получаването на e-diesel специалистите от Audi ще се заемат с разработката на синтетичен бензин.

ще припомним, че през 2013-а немският производител представи A3 Sportback g-tron - кола, която работи на синтетичен метан. От Audi нарекоха горивото e-gas. Последното се произвежда от възобновяеми източници на енергия за сметка на електролиза на водата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини