Отидете към основна версия

10 838 17

В Русия започна производство на бронирани булдозери

  • челябински тракторен завод-
  • булдозер-
  • бронирана техника

Челябинският тракторен завод достави първата партида бронирани булдозери, произведени по поръчка на руското Министерство на отбраната. Новата техника ще се използва на места, на които съществува риск за здравето и живота на оператора - при стихийни бедствия, гасене на пожари, скални срутвания и в конфликтни зони с опасност от обстрел, съобщава Ростек.

Новите бронирани булдозери ще заменят досега използваните многократно по-скъпите машини, базирани на танкове и бронетранспортьори. Продукцията на ЧТЗ e 20 пъти по-евтина от тях и разполага с несравнимо по-голям ресурс.

"Първите бронирани булдозери са създадени в Израел в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век", разказва директорът по специална техника на ЧТЗ Сергей Гусев. "Използвани са за борба с терористи. С тяхна помощ са разрушавани постройки, в които те се крият. По-късно бронирани строителни машини започнаха да произвеждат САЩ, Япония, а напоследък - и Китай".

Руските бронирани булдозери са базирани на серийните Б10 и Б12, с което отпада нуждата от сериозни конструктивни изменения. Остъклението на кабината се състои от един-единствен елемент с тегло 35 кг. В западните аналози обикновено се използва четири блока с маса до 100 кг всеки, което прави смяната им в полеви условия без кран проблемна, хвалят се от ЧТЗ.

Защитен от обстрел е и целият моторен отсек на руския булдозер. В него няма дори жалузи за приток на въздух. Той постъпва от отвор в пространството между кабината и двигателя. Отпред и отзад на машината има камери, които помагат на оператора да следи какво се случва отвън. Оборудването включва и климатик.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Китайци се биха с булдозери

    Строителни работници в северната китайска провинция Хъбей влязоха в зрелищна улична битка с подопечните им булдозери в опит да разрешат бизнес конфлик ...
    20.04.2016
    17 526
    11