Отидете към основна версия

30 473 13

Автоматични вериги за сняг

  • вериги за сняг

Едва ли има шофьор, който да се наслаждава на поставянето на вериги за сняг. Процедурата е досадна, трудоемка и обикновено се налага в тежки, понякога дори опасни условия. Откакто има автомобили, стотици изобретатели са впрягали усилията си в разработката на система, която да осигурява повече сцепление, без да се налага водачът да се въргаля покрай гумите на автомобила.

На 17 август 1915 г. Уилям Пътнам получава патент за "устройство за сцепление и предотвратяване на буксуване". Системата представлява въртящ се заедно с гумите барабан, на който са закачени вериги.

През годините изобретението на Пътнам е усъвършенствано, но започва да се използва относително масово чак в края на 70-те години на миналия век в Скандинавия. Заслугата е на шведа Йоран Тьорнебек, който адаптира системата за камион за доставка на мляко и постепенно започва бизнес с автоматични вериги, който се разраства и в Северна Америка.

Днес съществуват няколко производители на автоматични вериги за сняг. Повечето от тях предлагат системи за отделни модели товарни автомобили, бусове и пикапи. Общото между всички тях е принципът на въртящия се барабан с вериги, притискан към гумата от пневматичен или хидравличен цилиндър за синхронизиране на скоростта на въртене.

Съвременните автоматични вериги се активират от бутон на арматурното табло. Проектирани за движение със скорост до 50 км/ч и се предлагат с гаранция от порядъка на 3 000 км. Не се нуждаят от сложна поддръжка или специално оборудване за монтаж.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини