Отидете към основна версия

5 027 12

Властите вече могат да следят всяка нова кола

  • ecall-
  • 112

От 1 април всички нови автомобили, продавани на територията на ЕС, задължително трябва да бъдат оборудвани със система за спешни повиквания на тел. 112 в случай на катастрофа. eCall има както автоматичен режим, който предава координатите на колата до диспечерски център, така и ръчен за свързване със службите с натискане на бутон.

Местоположението на колата се установява от GPS и мрежата от спътници Galileo. При катастрофа сензори във въздушните възглавници съобщават координатите, точния час на инцидента и посоката, в която се е движел автомобилът до момента на удара.

Системата eCall 112 трябваше да стане задължителна още през 2015 г., но редица страни от ЕС не бяха готови за въвеждането ѝ, а в други работеше в тестов режим. Сроковете се удължиха и заради опасения за злоупотреби с неприкосновеността на личната информация, които наложиха изменения в законодателството.

Русия въведе подобна система миналата година. ЭРА-ГЛОНАСС е задължителна част от оборудването на всички нови автомобили, продавани на територията на федерацията. Макар и сходна като протоколи и стандарти обаче, руската система често работи неефективно и е по-сигурно спасители да бъдат повикани по обикновен мобилен телефон.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Чип в колата вика за помощ

    До три години всяка нова кола трябва да е с устройство, което да изпраща автоматичен сигнал до тел. 112, ако катастрофира, пише "Стандарт" ...
    07.03.2012
    1 503
    0