Last news in Fakti

7 Март, 2012 21:30 1 502 0

Чип в колата вика за помощ

  • 112-
  • чип-
  • автомобил-
  • бърза помощ

До три години всяка нова кола трябва да е с устройство, което да изпраща автоматичен сигнал до тел. 112, ако катастрофира, пише "Стандарт". Става дума за устройства, които са монтирани в колите и се задействат при пътно-транспортни произшествия, а на монитора на операторите от спешния телефон се изписва пакет от информация за това къде се намира колата, в каква посока се движи. Активира се и гласова връзка с автомобила.

От началото на 2015 година всички нови автомобили в ЕС трябва да имат и такова устройство. Централата в София вече се готви за промяната.

В момента изпращането на sms-и до системата 112 не е възможно, тъй като няма как да се локализира подателят.

В парламента са внесени предложения за промени в системата за спешни повиквания, които предвиждат да се приема и sms от хора с увреждания, например.

Възможността за използване на тази услуга само чрез гласови съобщения поставя в неравностойно положение някои категории хора с увреждания - глухи, неми, глухонеми, се посочва в мотивите на законопроекта.

Според вносителя Захари Георгиев тези хора, а и други, които са изпаднали във внезапна криза и са изгубили способността да говорят, са възпрепятствани да използват спешния телефон. В някои случаи, когато е застрашен животът на човек, е неблагоразумно да се водят телефонни разговори, се посочва още в мотивите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА