Отидете към основна версия

2 371 26

Россвяз: Руската космическа индустрия е прекалено зависима от вносни части

  • россвяз-
  • космическа индустрия-
  • импортозамещение-
  • санкции

Делът на вносната електроника в руските спътници достига 70%, обяви зам. главният директор на "Россвяз" Игор Чурсин на конференцията Satellite Russia в Москва. Прекалената зависимост на руската космическа индустрия от чуждестранни част и компоненти поставя под въпрос бъдещето на комуникационните спътници "Экспресс-80" и "Экспресс-103", чието изстрелване е насрочено за 2019 г., но вероятно ще се наложи да бъде отложено заради санкциите на Запада.

Чурсин твърди, че се наблюдава известен напредък в разработката на руска електроника, но процесът на заместване на вноса ("импортозамещение") най-вероятно ще забави проектите. Процесът бил сложен и дълъг, но руските производители на електроника напредвали с по 10% на година в създаването на руски еквиваленти на вносните части.

Преди 4 години тогавашният директор на "Росэлектроника" Андрей Зверев обяви, че през 2017-2018 г. до 90% от всички електронни компоненти в руските спътници ще бъдат родно производство, а през 2019-а ще бъде изстрелян изцяло руски спътник.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини