Отидете към основна версия

38 334 35

Bosch откри как да спаси дизелите

  • bosch

Немският индустриален гигант Robert Bosch GmbH представи нова технология, която позволява значително намаляване на отделяните от дизеловите двигатели азотни окиси (NOx). Решението на германците не само ще помогне за удовлетворяването на все по-строгите законодателни норми, а и ще превърне нафтовите мотори в едни от най-екологичните.

Ключов принцип на технологията, наречена "активно терморегулиране", е поддържането на оптимална температура в системата за рециркулация на отработените газове (EGR). Тя работи най-ефективно при 200 °C. Тази температура обаче е трудно достижима при ниски обороти на двигателя - например в града.

От Bosch предлагат системата EGR да бъде преместена възможно най-близко до мотора за минимизиране на термичните загуби, а посоката на отработените газове да бъде регулирана. Това позволява намаляване на нивата на отделян NOx до 13 милиграма на километър - в пъти по-малко от сега действащата законова норма от 168 мг/км.

От 2020 г. влизат в сила нови изисквания, които ще ограничат емисиите на азотни окиси до 120 мг/км. От Bosch обаче твърдят, че вече са успели да постигнат показател от 40 мг/км с тестов прототип на базата на VW Golf TDI в градски цикъл и при резки натискания на педала на газта.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини