Отидете към основна версия

7 460 30

Русия ще строи ракетен екраноплан

  • екраноплан-
  • екранолет-
  • орлан

Държавната програма за въоръжаване на Руската федерация в периода 2018-2027 г., за чието финансиране ще бъдат отделени 19 млрд. рубли (€260 млн.), предвижда създаването на експериментален екраноплан с ракетно задвижване, съобщава ТАСС, цитирайки вицепремиера Юрий Борисов. По думите му апаратът "Орлан" ще се използва за спасителни мисии.

Екранопланът е съд, който лети на малко разстояние от земната или водната повърхност, използвайки ефекта на динамичната въздушна възглавница, наричана още "екран". Машините от този тип съчетават свойствата на самолетите и корабите.

Екранопланите развиват скорости над 250 възела (около 460 км/ч), не зависят от инфраструктурата и могат да плават. Отличават се също с огромна товароносимост.

Според Борисов новият ракетен екраноплан ще патрулира по Северния морски път, най-краткия воден маршрут между Азия и Европа, както и във "вътрешните" руски морета, включително Каспийско и Черно.

С разработката на "Орлан" ще се заеме Централното конструкторско бюро за съдове на подводни крила "Алексеев". Екранопланът ще бъде дълъг 93 метра и ще има размах на крилете 71 метра. Ще тежи 600 тона и ще може да се движи при вълнение на морето до шест бала (височина на вълните до 6 метра).

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Русия разработва нов екраноплан

      Енциклопедичният термин екраноплан на практика представлява разработка на Съветската армия от времето на Студената война. Бойната машина ...
    10.03.2014
    12 858
    1