Отидете към основна версия

20 Ноември, 2019 14:36, обновена 20 Ноември, 2019 14:36 268 636 203

За какво да внимаваме при смяна на гуми?

  • автомобили-
  • гуми-
  • смяна-
  • сервизи-
  • вулканизатор-
  • гумаджия

На повечето водачи на моторни превозни средства им се налага два пъти в годината да сменят гуми. Когато отидете при т.нар. "вулканизатор" или в сервиз за смяна на гуми, първоначално ценоразписът изглежда много добре, но има случаи, в които крайната сума се оказва значително по-висока от очакваното. Защо се получава така и какви способи използват някои от гумаджиите, за да ви вземат повече пари. Тук говорим основно за т.нар. "квартални вулканизатори", за които тази работа е сезонна.

Един от най-често използваните способи е да ви уведомят, че вентилите са стари и се налага да се сменят. Това наистина се налага, но в доста по-редки случаи. Когато вентилът е с гумена основа, то можете сами да проверите още преди да посетите сервиза, дали при огъване във всички посоки има пукнатини и нацепвания по гумата. Ако такива липсват, то смяната им не е задължителна.

Другият редовен "трик" е крива джанта. Ако при въртене на стенда не виждате визуални колебания и преди да посетите сервиза автомобилът ви се е движел нормално без вибрации, идващи от колелата, то спокойно можете да откажете изправяне на джантата. Определено ще си спестите доста пари.

Трябва добре да проверите също ценоразписите на сервиза. Дали в ниската цена за "преобуване" се включени задължителните баланс, сваляне, качване, и цени за отделните тежести за баланса. Не са редки случаите, в които подобни услуги се начисляват върху предварително обявената цена за смяна на гума.

За това, нашият съвет е да използвате доказани на нашия пазар компании, за които това е основен и целогодишен бизнес. Такива фирми са "Маргел", "Диана", "Примекс" и др. От малките сервизи за смяна на гуми също има добри, но за болшинството работата е сезонна и вероятността там да ви приложат гореописаните трикове не е никак малка.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 232 гласа.

Свързани новини

  • Кога се сменя маслото на колата?

    Голямата част от водачите на моторни превозни средства сменят маслото според предписанията на самата смазка или тези на производителя на колата. Принц ...
    04.01.2019
    150 685
    142