Отидете към основна версия

7 444 4

Ракетните пистолети Gyrojet

  • gyrojet-
  • ракетни пистолети

Gyrojet са уникални ракетни пистолети, създадени от компанията MB Associates през 60-те години на миналия век. Целта на производството – да се постигне висока ефективност при ниски нива на шум. Оръжието изпълнява мисията безупречно.

На разстояние 55 метра енергията от изстреляната ракета-куршум превишава енергията от пистолета, а вместо шумът от изстрелян куршум, се чува само лекото съскане на ракетата. Въпреки тези си качества обаче, ракетният пистолет притежава редица недостатъци, които определят понататъшната му съдба, пише security.bg.

Оръжието е неефективно при близък бой, защото на ракетата ѝ трябва време да набере скорост. Отсъствието на стабилизатори влияе на точността при стрелба, а едновременно с това пистолетът има големи габарити, малък капацитет на пълнителя и ниска надеждност.

По тези причини Gyrojet не постъпва на въоръжение в армията на САЩ, макар и неголяма бройка да взема участие във войната във Виетнам. Ракетите за пистолета имат корпус от неръждаема стомана със заострен връх. Максималната си скорост от 380 м/с достигат на разстояние около 20 метра.

В оптимални условия пистолетът дава една засечка на 100 изстрела. На разстояние 100 метра разпръснатостта на попаденията, по данни на производителя, е между 2 и 4 метра. Оръжието е изработено от алуминий, а ударно-спусковият му механизъм е с единично действие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини