Отидете към основна версия

4 202 8

10 съвременни автомобилни технологии (ЧАСТ II)

  • автомобилни екстри-
  • технологии-
  • автомобили

6. Индуктивно зарядно за смартфон
Удобството, което се случва на база на електромагнитната индукция е идеално допълнение към използването на Apple CarPlay и Android Auto, които хабят доста батериите на смартфоните. Така забравяте за досадните кабели USB изводи и 12-волтови зарядни. Просто поставяте телефона на предвидената подложка в централната конзола и той започва да се зарежда.

7. Безконтактно отваряне на багажника
Тази екстра се вгражда за първи път през 2007 година във Volkswagen Passat B7. Принципът на системата е свързан с монтирането на обемен датчик в долната част на задната броня. За да не се отваря багажника в непредвидени ситуации обаче, се налага монтирането на два датчика действащи на различна височина. Те сработват едновременно от поставянето на крака на човек под бронята.

8. Дистанционно управление на автомобила
Тук не става въпрос да карате кола от разстояние, а за предвижване на превозното средство на съвсем кратки разстояния с минимална скорост. Идеята е да се паркира на много тясно място, като технологията е изключително скъпа към момента и се интегрира в малко от премиум автомобилите. За първи път такава система се вгражда през 2015 година в седмата серия на BMW, обозначена с индекс G11/12.

9. Управление с жестове
Жестовото управление се появява за първи път през 2015-а в същата седма серия (G11/12), а година по-късно се монтира и на "петицата". Подаването на газ или въртенето на волана чрез жестове не е възможно, но за сметка на това управлението на инфо развлекателната мултимедия може да става само с помощта на жестове.

10. Електрически нагнетател
Докато в BMW увеличаваха броя на стандартните турбокомпресори и стигнаха до четири, то от Audi решиха да тръгнат по друг път. През 2016-а специалистите от Инголщад представиха наточеното SQ7, което се превърна в първия автомобил в света, оборудван с електрически компресор.

Бонус
Освен тези десет технологии, които се появиха през последните десет години и както се вижда тепърва ще се вграждат във все повече модели има и още куп други, които обаче към момента не са толкова популярни. Такива са системата, отчитаща заспиване на водача (2011 г. — Mercedes-Benz), трасиращите мигачи (2012 г. — Audi), кръговият обзор с възможност за създаване на 3D картина и синтезаторът за звук от мотора (2011 г. — BMW), умни чистачки с вградени нагреватели (2012 г. — Mercedes-Benz), Врати с електромеханично затваряне, непозволяващи отваряне при наближаващ автомобил (2017 г. — Audi), а така също и камери вместо странични огледала за обратно виждане (2013 г. — Volkswagen).

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини