Отидете към основна версия

2 073 15

Руснаци ще излъчват реклами в космоса (ВИДЕО)

  • startrocket-
  • сколтех-
  • реклама-
  • космос

Руският стартап StartRocket планира да изведе в ниска околоземна орбита малки спътници, които ще излъчват реклами буквално от космоса. На височина около 450 км сателитите ще разгръщат 10-метрови платна от биаксиално ориентиран полиетилен терефталат, известен още като майлар, които ще отразяват слънчевата светлина и ще генерират матрица с текст.

На "орбиталните дисплеи" ще могат да се показват не само реклами, а и информация в случай на природни бедствия и извънредни ситуации. В проекта участва Сколковският институт за наука и технологии (СколТех). Изстрелването на първия спътник е насрочено за това лято, а системата трябва да заработи пълноценно през 2021 г.

Астрономи и противници на космическото замърсяване са против подобни идеи, но признават, че проекти като този на StartRocket са неизбежни. "Орбиталните дисплеи" ще са сравними по яркост с Луната и ще могат да се виждат само вечер и сутрин, когато ще улавят слънчевите лъчи, а наблюдателят се намира на тъмно. Видимостта ще зависи и от орбитата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Pepsi ще рекламира от Космоса

    Руската компания StartRocket, която планира да излъчва реклами от спътници на височина 450 км, вече привлече първия си клиент. PepsiCo ще популяризира ...
    16.04.2019
    2 609
    8