Отидете към основна версия

10 191 7

Човекът готвел още преди 1 млн. години

  • археология-
  • огнище-
  • огън-
  • южна африка
Снимка:Greatstock Photografic Library/Alamy

Находки в южноафриканска пещера подсказват, че човекът си е играл с огъня доста по-отдавна, отколкото се смяташе досега. Ако предположенията се потвърдят, ще се окаже, че предците ни са започнали да обработват храната си топлинно преди повече от милион години.

Екип начело с археолога от Бостънския университет Франческо Бърна допуска, че се е натъкнал на най-старото огнище, използвано от хоминиди, в пещерата Вондерверк в южноафриканската провинция Нодърн Кейп. Учените са открили остатъци от трева и листа, както и фрагменти от козина и кости на дълбочина 30 метра, която съответства на 1 милион години.
 
Вондерверк е известна като една от най-старите пещери, приютявали хоминиди. Археологически находки доказват, че е била използвана от предците ни още преди 2 млн. години.
 
Зоната на разкопките, където е открито огнището, се намира доста навътре в пещерата. Това означава, че възникването на огън вследствие на светкавица отпада от списъка с хипотези. Почвата е дала отрицателна проба и за гуано (прилепов тор), който понякога се възпламенява спонтанно при натрупване на големи количества. Това навежда екипа археолози на мисълта, че огнището е дело на хоминиди.
 
Колеги на Франческо Бърна също допускат версията, че ранните хора са започнали да използват огъня още преди милион години. Все още няма съгласие дали предците ни са го овладели до такава степен, че да готвят редовно на него толкова отдавна.
 
Най-старите предполагаеми огнища в човешката история се намират в Сварткранс,  Южна Африка, и Гешер Бенот Я'аков в Израел. Датирани са съответно на 1.5 млн. и 800 000 години, но са на открито и останките от огън може да са естествен резултат от светкавици.
 
Най-старото доказателство за готварска дейност до момента е едва на 400 000 години. Това означава, че ако находките от Вондерверк бъдат потвърдени, кулинарният опит на човечеството може да се окаже повече от двойно по-стар.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Как се е появила човешката цивилизация?

    Еволюционният път на нашето биологично и цивилизационно съзряване е дълъг, разнообразен и изпълнен с неочаквани и безпощадни несгоди, но крайният р ...
    08.12.2012
    5 855
    4
  • Откриха непознат човешки вид в Кения

    Учени откриха непознат човешки вид в Кения. Хуманоидът е живял преди около 2 милиона години, съобщи Би Би Си. Останките му бяха открити в северната ...
    09.08.2012
    5 090
    2