Last news in Fakti

8 Декември, 2012 16:12 5 837 4

Как се е появила човешката цивилизация?

  • цивилизация-
  • праистория-
  • археология-
  • маите

Еволюционният път на нашето биологично и цивилизационно съзряване е дълъг, разнообразен и изпълнен с неочаквани и безпощадни несгоди, но крайният резултат е един повече от впечатляващ планетарен феномен – човешкият вид. Той може би е най-удивителното, но и противоречиво явление в Млечния път според изумителния енциклопедичен и богато илюстриран труд „Хората от Земята” (ИК „Изток-Запад”) на изтъкнатия учен Брайън М. Фейгън – един от водещите автори в областта на археологията в световен мащаб. Книгата ще излезе на българския пазар в понеделник.

Вдъхновяващата приказка по действителни събития, която Брайън М. Фейгън разказва в „Хората от Земята”, е мащабен разказ за световната праистория. Той е разделен на пет части. В първата се разглежда зората на човешката история или времето, наричано понякога „древна праистория“. Тя обхваща периода до появата на вида Homo sapiens. По този повод се споменава за някои важни нови открития на фосили от последните години и за смайващи обекти като Боксгроув в Южна Англия.

Във втората част става дума за онова, което Фейгън нарича „великата диаспора“, или разселването на анатомично идентични с нас човешки същества в края на последната ледникова на нашата планета. Обсъжда се и нова технология за радиовъглеродно датиране на древните селища.

Третата част разказва за първите земеделци и началото на производството на храни; отразено е и влиянието на усъвършенстваните технологии за датиране, генетичното маркиране на поддаващи се на опитомяване животни и растения, както и нови резултати, отнасящи се до първите опити за култивиране на ориз. Отделено е внимание и на новите факти, свързани с ранните земеделски общества в делтата на Мисисипи и източната част на Северна Америка.

Последните две части са за историята на ранните цивилизации в Стария свят и двете Америки. Те разглеждат основните теории за появата и упадъка на древните държави.  През последните години археологическите изследвания, посветени на цивилизацията на маите, получиха силен тласък, свързан с дешифрирането на надписите върху древните барелефи и новите открития, разкриващи бурната политическа история на техните държави.

„Хората от Земята” е задължително заглавие, което би обогатило всеки любопитен ум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бати батев

    1 0 Отговор
    Тази книга е пълен фалш,нищо не пише за траките,за най старото обработено злато на земята открито в варненския некропол,за най старата писменост върху глинени плочки в градешница,за печатът от караново,за най стария град в европа пловдив и ....
  • 2 кик

    0 1 Отговор
    скоро ще видите как ще из4езнат хората от земята.........няма и 2 седмици

    Коментиран от #4

  • 3 срам ме е

    0 1 Отговор
    ХОРАТА СА УЖАСНИ !!!
    УЖАСНИ СЪЩЕСТВА !!

    срам ме е че съм човек !!!
  • 4 EMSKI

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "кик":

    На 22 пак ще си пишем...ти от друга планета ,а аз от дома..на ракиика и салатка от кисело зеле, и виното си стана както всяка година!!! Относно тъмнината,която ще ни обгърне седмици наред,и ще сме без електричество...имам биоетанол да удавя едно малко село...ела да видиш как се прави бизнес.....