Last news in Fakti

3 Април, 2012 14:03 10 180 7

Човекът готвел още преди 1 млн. години

  • археология-
  • огнище-
  • огън-
  • южна африка
Човекът готвел още преди 1 млн. години - 1
Снимка:Greatstock Photografic Library/Alamy

Находки в южноафриканска пещера подсказват, че човекът си е играл с огъня доста по-отдавна, отколкото се смяташе досега. Ако предположенията се потвърдят, ще се окаже, че предците ни са започнали да обработват храната си топлинно преди повече от милион години.

Екип начело с археолога от Бостънския университет Франческо Бърна допуска, че се е натъкнал на най-старото огнище, използвано от хоминиди, в пещерата Вондерверк в южноафриканската провинция Нодърн Кейп. Учените са открили остатъци от трева и листа, както и фрагменти от козина и кости на дълбочина 30 метра, която съответства на 1 милион години.
 
Вондерверк е известна като една от най-старите пещери, приютявали хоминиди. Археологически находки доказват, че е била използвана от предците ни още преди 2 млн. години.
 
Зоната на разкопките, където е открито огнището, се намира доста навътре в пещерата. Това означава, че възникването на огън вследствие на светкавица отпада от списъка с хипотези. Почвата е дала отрицателна проба и за гуано (прилепов тор), който понякога се възпламенява спонтанно при натрупване на големи количества. Това навежда екипа археолози на мисълта, че огнището е дело на хоминиди.
 
Колеги на Франческо Бърна също допускат версията, че ранните хора са започнали да използват огъня още преди милион години. Все още няма съгласие дали предците ни са го овладели до такава степен, че да готвят редовно на него толкова отдавна.
 
Най-старите предполагаеми огнища в човешката история се намират в Сварткранс,  Южна Африка, и Гешер Бенот Я'аков в Израел. Датирани са съответно на 1.5 млн. и 800 000 години, но са на открито и останките от огън може да са естествен резултат от светкавици.
 
Най-старото доказателство за готварска дейност до момента е едва на 400 000 години. Това означава, че ако находките от Вондерверк бъдат потвърдени, кулинарният опит на човечеството може да се окаже повече от двойно по-стар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанас Димитров

    0 0 Отговор
  • 2 педро

    0 0 Отговор
    А знаете ли че откриха някакви вкаменели обувки като сандали на 2млн години
  • 3 .............

    1 0 Отговор
    Това е барбекюто на Ахмед Доган на предците му.

    Да се прегледат документите за строеж и ,ако не е законно -да се

    СЪБОРИ ВЕДНАГА!!!!!!!!!!!!!!!1
  • 4 Методи Методиев

    0 0 Отговор
  • 5 капитен

    0 0 Отговор
    това не е огнище а тренажор където бате Бойко е тренирал за пожарникар преди 1000 000 години.
  • 6 бях там и видях

    0 0 Отговор
    това са биле македонци те са открили оганя и са измислили барбекюто а като се наяли измислили и топлата вода.................
  • 7 Хомо Еректус

    0 0 Отговор

    подсказват, че...; се смяташе...; предположенията...; потвърдят, ще се...;допуска...; навежда на мисълта...; допускат...; предполагаеми...; Все още няма съгласие дали...; може да се окаже...;
    Това са част от ключовите думички описващи епохалното откритие на весела група археолози, ровичкащи в екзотични кътчета и чудещи се как да оправдаят направените разходи пред спонсор с еврейска жилка. Хау!