Отидете към основна версия

10 767 21

Идва краят на корозията

  • ръжда-
  • корозия

Екип от американски и корейски учени обяви, че е разработил самовъзстановяващо се антикорозионно покритие, съобщава сп. Science. Материалът се състои от микроскопични капсули от графенов окис, пълни с регенериращо силиконово масло.

Най-разпространеният метод за защита от ръжда, използван в момента в индустрията, е нанасяне на изолиращо покритие, което предпазва метала от негативното въздействие на околната среда. За съжаление в метала започват корозионни процеси дори при леко нарушаване на защитния слой.

Новото покритие предпазва надеждно метала дори в агресивна среда или под вода. В случай на увреждане от капсулите се отделя масло, което възстановява разрушените връзки. Резултатът е устойчив на екстремни условия филм, който защитава металните повърхности от корозия и се възстановява самостоятелно.

Ако твърденията на американско-корейския екип се окажат истина, милиони шофьори ще могат да забравят за дребните драскотини и увреждания по боята на автомобилите си без притеснения за възникване на гнезда от корозия. Висящ остава само въпросът за цената на новото покритие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини