Отидете към основна версия

13 155 36

Автономните коли не разпознавали чернокожи

  • автономен автомобил-
  • безпилотен автомобил-
  • скала на фицпатрик-
  • чернокож

Системите за идентифициране на хора, използвани в автономните автомобили, срещат съществени трудности с разпознаването на чернокожи, твърдят учени от Технологичния институт на Джорджия. Според тях алгоритмите на изкуствения интелект се объркват от по-тъмния цвят на кожата, което може да доведе до сериозни произшествия с безпилотни коли.

Учените достигнали до този извод, след като изследвали осем модела, прилагани в съвременните системи за разпознаване на обекти и обучавани по стандартен набор от данни. Изкуственият интелект трябвало да идентифицира изображения на пешеходци, разделени в две категории по известната скала на Фицпатрик, която се използва за класифициране по цвета на кожата от I до VI (от най-светла до най-тъмна).

Резултатите показали, че при системите за автономно управление се наблюдава влошаване на способността за разпознаване на хора с кожа от трите най-тъмни типа. Точността спадала средно с по 5% дори ако се отчитат фактори като време от денонощието или обекти, които закриват пешеходеца.

Според учените проблемът може да се дължи и на обстоятелството, че в базите данни с изображения на лица, използвани за обучаване на автономните системи, преобладавали светлокожите. Въз основа на резултатите от изследването са изготвени препоръки за предотвратяването на такива опасни неточности, като в обучаващите масиви от информация бъдат включени повече снимки на чернокожи.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини