Отидете към основна версия

20 311 35

Прост математически трик взриви нета

  • математика-
  • процент-
  • изчисление-
  • трик

Понякога изчисляването на проценти на ум не е лесно. Можете ли, например, да пресметнете без калкулатор колко са 4% от 75? Или 18% от 50? Британецът Бен Стивънс предлага елементарно решение на подобни задачи, което предизвика фурор в социалните мрежи.

В принципа на изчисление няма нищо революционно. Той може да бъде формулиран като " X процента от Y са равни на Y процента от X". С други думи, ако не можете да изчислите колко са 18% от 50, пресметнете колко са 50% от 18 и ще получите същото число.

"Имам диплома по приложна математика, а не бях чувал за такова решение" и "Преподавам математика на деца и никога не се бях замислял за това" са само част от недоумяващите реакции на туита на Стивънс, който предизвиква истински възторг сред любителите на математиката с изящната си простота.

Има, разбира се, и потребители, които изобщо не са удивени от решението. "Мислех си, че цял свят знае за това", пише индиец на име Nindy и пояснява, че научил трика още от преподавателя си в началното училище.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини