Отидете към основна версия

11 329 9

Оптималната позиция за шофиране

  • jaguar-
  • съвет-
  • комфорт-
  • безопасност-
  • седалка

Всеки шофьор има собствени разбирания за удобство, ергономия и контрол над органите за управление на автомобила. Съществуват обаче няколко основни правила за настройка на седалката, които осигуряват оптимална позиция зад волана макар невинаги да съвпадат с индивидуалните предпочитания.

Британският производител Jaguar публикува кратко образователно филмче, което разяснява как да открием най-удачната поза за шофиране. Изборът на такава позиция не само намалява умората, а може да бъде ключова и за безопасността.

Оптималното положение на тялото при управление на автомобил обобщава в 9 прости правила главният лекар на Jaguar Стийв Айли. Според британския производител спазването им гарантира комфортно и сигурно шофиране независимо от марката и модела на колата.

Първият съвет изглежда елементарен, но всъщност се опира на непоклатима логика - извадете всички по-обемисти или ръбести предмети от джобовете си. Издутините пречат да намерите най-комфортната позиция.

Много шофьори няма да харесат това, но оптималният ъгъл на гърба спрямо шасито си остава правият. Облегалката на седалката трябва да е в постоянен контакт с раменете дори при завиване, горната част на подглавника трябва да е изравнена с темето, а коленете и лактите трябва да са сгънати под лек ъгъл.

Според д-р Айли съблюдаването на тези препоръки гарантира осезаемо подобрение на контрола над автомобила, комфорта при дълги пътувания и увереността зад волана.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

  • Jaguar Land Rover срещу грипа и алергиите

    Бъдещите модели на Jaguar Land Rover ще предпазват пътниците си от зарази с помощта на нова система за дезинфекция, работеща с ултравиолетово лъчение ...
    28.03.2019
    1 842
    1