Last news in Fakti

20 Март, 2019 11:13 11 308 9

Оптималната позиция за шофиране

  • jaguar-
  • съвет-
  • комфорт-
  • безопасност-
  • седалка
Оптималната позиция за шофиране - 1

Всеки шофьор има собствени разбирания за удобство, ергономия и контрол над органите за управление на автомобила. Съществуват обаче няколко основни правила за настройка на седалката, които осигуряват оптимална позиция зад волана макар невинаги да съвпадат с индивидуалните предпочитания.

Британският производител Jaguar публикува кратко образователно филмче, което разяснява как да открием най-удачната поза за шофиране. Изборът на такава позиция не само намалява умората, а може да бъде ключова и за безопасността.

Оптималното положение на тялото при управление на автомобил обобщава в 9 прости правила главният лекар на Jaguar Стийв Айли. Според британския производител спазването им гарантира комфортно и сигурно шофиране независимо от марката и модела на колата.

Първият съвет изглежда елементарен, но всъщност се опира на непоклатима логика - извадете всички по-обемисти или ръбести предмети от джобовете си. Издутините пречат да намерите най-комфортната позиция.

Много шофьори няма да харесат това, но оптималният ъгъл на гърба спрямо шасито си остава правият. Облегалката на седалката трябва да е в постоянен контакт с раменете дори при завиване, горната част на подглавника трябва да е изравнена с темето, а коленете и лактите трябва да са сгънати под лек ъгъл.

Според д-р Айли съблюдаването на тези препоръки гарантира осезаемо подобрение на контрола над автомобила, комфорта при дълги пътувания и увереността зад волана.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 селски бек

    21 4 Отговор
    Не легна ли назад, да ми се схване врата, не признавам.
  • 2 Емил

    6 9 Отговор
    Тоя манекен много дребен, бе! В 7-ма на БМВ не са толкова големи седалките, а аз съм само 1,80!
  • 3 Димитър

    7 4 Отговор
    Това явно се отнася за определен вид седалки, ако го направя в моята кола и след 100км ще съм припаднал от болки в кръста!
  • 4 AUDI

    18 0 Отговор
    А ако карам без токчета става ли ? че за мъж е малко неудобно :d
  • 5 azko

    9 6 Отговор
    Ако си 1,40 може и да седнеш така...
  • 6 Ивайло

    7 3 Отговор
    Такава позиция на седене ще ми е удобна, ако съм висок 1,60! При ръст 1,87 картинката е доста по-различна - при тази позиция главата и раменете стърчат над подглавника и горната част на облегалката, а за останалите части от тялото да не говорим - гърчене и коленете са ти във волана! За всеки човек и за всеки автомобил си е строго индивидуална удобната поза на седене! Едно е в Тойота Ярис, друго е в БМВ е36 - самото разположение на волан, педали, скоростен лост и т.н. е съвсем различно!

    Коментиран от #7

  • 7 Крали Марко

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ивайло":

    Точно така. Преди години по едно и също време карах първия Ярис фейслифтов и Пежо 206. Колите са в един клас, пежото беше ок, но дори и след десет години като видя Ярис и получавам болки в гърба. За съжаление и до днес се произвеждат коли с прекалено къси седалки(главно Дачия и Рено), а в миналото и с недостатъчно високи облегалки, но нещата се подобряват. А, да - ако си купя Ягуар, няма да имам проблем с джобовете, защото ще са празни :)
  • 8 Винаги На Път

    5 3 Отговор
    С тази "оптимална" позиция на седалката карат само инвалидите които пречат на движението.Комфорта всеки сам си го създава.Сигурноста!?!?!.......ако ти е празна кратуната (тиквата) ще си поредния некролог върху дървен кръст в канавката.
  • 9 q2z

    0 0 Отговор
    6,за клипа.