Отидете към основна версия

6 683 25

Tesla представи автопилот от пето поколение

  • tesla-
  • автопилот-
  • автономен автомобил-
  • безпилотен автомобил-
  • такси

На закрита среща с инвеститори, посветена на автономните технологии, Tesla показа собствен процесор за автопилот от пето поколение. Компанията на Илон Мъск разкри и плановете си да пусне таксиметрова услуга без шофьори с повече от милион роботизирани електромобила още догодина.

Основната новост от форума - процесорът Full Self Driving Chip (Autopilot Hardware 3.0) - ще отговаря за обработката на данните от датчиците на системата Autopilot, (радар, GPS, ултразвукови сензори и датчик за ъгъла на завъртане на волана. Микрочипът се състои от 6 млрд. транзистора, двупоточен ускорител на невронна мрежа с работна честота 2 GHz, извършващ 72 трилиона операции в секунда графичен чип с производителност 600 гигафлопа и 12-ядрен процесор ARM Cortex-A72.

Общата производителност на изчислителната платформа на Tesla достига 144 TOPS (трилиона операции в секунда). Чипът има собствена защитна система за криптиране. Производителността му е 21 пъти по-висока от платформата на Nvidia, която Tesla ползва в момента, а потреблението на енергия е само с 1.25% повече (72 Вт вместо 57).

Новият микрочип ще се произвежда в завода на Samsung в Тексас и ще струва 20% по-малко. Изчислителната платформа с по два процесора вече се монтира на новите "тѐсли" Model S, X и 3.

Автопилотът от пето поколение е в основата и на таксиметровата услуга, с която Илон Мъск смята да конкурира Uber и Lyft от догодина. От платформата ще може да печели всеки собственик на Tesla, когато не използва електромобила си.

Програмата предвижда желаещите да могат да предоставят колата си под аренда. Част от прихода ще остава за Tesla, а останалите пари ще прибира собственикът. Според Мъск това ще позволява на притежателите на електромобил с автопилот от пето поколение да печелят до $30 000 (€26 660) годишно.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини