23 Април, 2019 11:31 6 670 25

Tesla представи автопилот от пето поколение

  • tesla-
  • автопилот-
  • автономен автомобил-
  • безпилотен автомобил-
  • такси

На закрита среща с инвеститори, посветена на автономните технологии, Tesla показа собствен процесор за автопилот от пето поколение. Компанията на Илон Мъск разкри и плановете си да пусне таксиметрова услуга без шофьори с повече от милион роботизирани електромобила още догодина.

Основната новост от форума - процесорът Full Self Driving Chip (Autopilot Hardware 3.0) - ще отговаря за обработката на данните от датчиците на системата Autopilot, (радар, GPS, ултразвукови сензори и датчик за ъгъла на завъртане на волана. Микрочипът се състои от 6 млрд. транзистора, двупоточен ускорител на невронна мрежа с работна честота 2 GHz, извършващ 72 трилиона операции в секунда графичен чип с производителност 600 гигафлопа и 12-ядрен процесор ARM Cortex-A72.

Общата производителност на изчислителната платформа на Tesla достига 144 TOPS (трилиона операции в секунда). Чипът има собствена защитна система за криптиране. Производителността му е 21 пъти по-висока от платформата на Nvidia, която Tesla ползва в момента, а потреблението на енергия е само с 1.25% повече (72 Вт вместо 57).

Новият микрочип ще се произвежда в завода на Samsung в Тексас и ще струва 20% по-малко. Изчислителната платформа с по два процесора вече се монтира на новите "тѐсли" Model S, X и 3.

Автопилотът от пето поколение е в основата и на таксиметровата услуга, с която Илон Мъск смята да конкурира Uber и Lyft от догодина. От платформата ще може да печели всеки собственик на Tesla, когато не използва електромобила си.

Програмата предвижда желаещите да могат да предоставят колата си под аренда. Част от прихода ще остава за Tesla, а останалите пари ще прибира собственикът. Според Мъск това ще позволява на притежателите на електромобил с автопилот от пето поколение да печелят до $30 000 (€26 660) годишно.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе ама

    9 23 Отговор
    Тесла не са ли вече забравени поради факта че се запалват ! ?
  • 2 Авто фен

    8 13 Отговор
    Дефектни са ..... няма спор .
  • 3 Влади

    5 24 Отговор
    Няма нищо по- добро от дизела:;) забравете за тия прахусмокачка.
  • 4 4321133

    7 20 Отговор
    Вчера видях една тесла дето и беше паднал тока и тоя махаше някой да спре и да му пусне малко заряд ама никой не му спря !
  • 5 браво тесла

    14 13 Отговор
    а пожарна шесто поколение към нея предвижда ли се.
  • 6 Госあ

    10 13 Отговор
    "Новият микрочип ще се произвежда в завода на Samsung" Доса Bosh им ги правеха Тея неща. К'во ще излезе накрая, проектиран от Bosh, направен от Samsung. Ама треа внимават с Тея "иновации" ,че като смениха Panasonic с техните батерии почнаха мнооого да горат 😂. Да се надяваме че чипа е или на Bosh или на Samsung,че иначе много лошо за пешеходците,ако е тяхно творчество 😆

    Коментиран от #9

  • 7 1234

    5 9 Отговор
    Пример, поръчвам кола на адрес, спира пред блока където е забранено? Ако съобрази това къде ще спре изобщо за да ме чака да дойда? Отделно ми я връшат оцапана или ожулена, подлежи на лесна кражба, общо взето безмислена услуга.. Ако се печели толкова, направо да ги дават безплатно срещу договор за ползване или защо ги продават изобщо а не ги изпошзват само за таксита?
  • 8 Той

    6 12 Отговор
    Първо до ги оправят да не гърмят и чак слид това да мислят за екстрите 😁😁😁
  • 9 Малко фактология

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Госあ":

    Уточни си фактологията.
    Чипът е проектират от Тесла, произвежда се от Самсунг (в Остин, Тексас, САЩ). Системата е дублирана - два чипа, две захранвания, два потока видео. За да е по-сигурна.
    Батериите още ги правят заедно с Панасоник. Не си ги правят сами те. Машините, производствената линия и ноу-хау-то са на Панасоник и ги работят заядно в Гигафакторито.
    А защо взеха да се палят все по-често от нищото е странно... нещо не са им домислили.
  • 10 Госあ

    2 6 Отговор
    Както виждаш, допускам че би могъл да е техен проект, който да бъде осъществен от Самсунг,но искрено се надявам за доброто на пешеходците да са платили на Бош,за да си лепнат техният бранд.
  • 11 snail

    0 7 Отговор
    Това пето поколение, започва да ми прилича на Ф35. Уж пълен стелт, ама руските радари го хващали. Тая ТЕСЛА ще се виждали на пътя, или ще се блъска без да я виждаме... ?
  • 12 ENG

    5 8 Отговор
    Абе ,Гост, какви чипове на БОШ те преследват ! Ти добре ли си ? Тя ,германската "електроника" е малко "особена" ! При всички случаи става въпрос за щатски процесори ! Да си чувал нещо за германски компютри ? Като пишеш разни неща не изразявай ЧУВСТВА ,афакти ! Без USA ,германската индустрия е нула ! Бил съм там изнам ,че е така ! Що се отнася до използването на производствената линия на Самсунг ,това е само комерчески въпрос и нищо повече! Не подценявай Тесла !

    Коментиран от #15, #17

  • 13 Никой

    10 2 Отговор
    Много хора не осъзнават важността на това, което представиха току що. Всяка Тесла оборудвана с този чип буквално има пълният хардуер за Ниво 5 на автономност, като софтуера ще се подобрява в бъдеще чрез ъпдейти. Гледайте видеото сами, че много статии подценяват детайли, които показват колко напред са Тесла с тяхната невронна мрежа и как използват колите си за събиране на данни.
  • 14 фен

    3 4 Отговор
    Просто не ми се мисли какво ще става при хакване.
  • 15 Госあ

    4 5 Отговор

    До коментар #12 от "ENG":

    Напиши Bosh Artificial intelligence и ще разбереш, може пък и там да си бил и за знаеш...де да знам. Тесла нямат нищо тяхно. Биха могли да купят нещо от МИТ или Бостън, където работят хора от целия свят,но доколкото знам купуват от Бош. И не ми пиши глупости ако обичаш, германците правят и софтуер и хардуер, японците също. Повече не смятам да коментирам.
  • 16 гост

    7 3 Отговор
    Абу Хамза вече няма да има нужда да обучава войни срещу нечистите вери, а ще седи с лаптопа, закупил кодовете за достъп от някой сребролюб хакер, и сам ще гази неверниците с хакнати автомобили 5то поколение от хладните дебри на скривалището си.
  • 17 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "ENG":

    А и още нещо, може да прочетеш за A64FX™ CPU на Fujitsu като ъпгрейд който са започнали да правят на техния небезизвестен К компютър. И забележи правят го съвместно с RIKEN най големият център за молекулярна биология,а не с разузнаването или военните.
  • 18 Напушляк

    4 6 Отговор
    Палят се по-често напоследък защото инсталациите им се правят в завода на Yazaki в Мексико а преди това не беше така. Скоро гледах снимки на завода, и пройзводствената линия.Линията е добре,но работниците са тъмнокафеви а кафевите обикновенно не работят особенно качествено.Работейки в завод в който се правят сходни инсталации знам от кое се палят и какъв е проблема.Инсталациите са измислени добре, но една лошо изрязана екранизация на кабела със стърчащи жила която е минала тест маса но после в колата естествено от вибрациите мърда и ето ни едно късо.Та колите са измислени добре,братята манг... опа мексиканци са виновни
  • 19 гост

    7 3 Отговор
    Втората част от съобщението , която тука се пропуска е , че Тесла до две години ще пусне кола без волан и педали !!! Това показва какво имат в предвид под ПЪЛНА автономност !!!
  • 20 Каракуд

    5 3 Отговор
    Много самозапалвания, акциите падат, друсаното африканче трябва да захрани шараните с.малко кюспенце, горещи новини, следващото поколение ще са безпилотни летящи подводни безпедални, безкормилни, невидими и всичко което си помислите.
  • 21 Фактите говорят

    5 8 Отговор
    Колите на Tesla стават само за скрап !
  • 22 kjl

    4 6 Отговор
    Новият микрочип ще кара колата до най-близката пожарна, в случай на самозапалване!
  • 23 Tesla и нейните убийци

    8 3 Отговор
    Тесла проектира и вече произвежда собствени процесори и батерии от най-ново поколение, а нейните убийци смятат да я убиват с производството на по-шарени картинки и концепти. Сега анти електрика ще ви каже коя стратегия е по-успешна. Сигурен съм, че ще предпочете втората, защото "няма нищо против Тесла".
  • 24 Бай ганя

    5 2 Отговор
    Бай ганя знае само да плюе, но никога в живота си не е правил повече от това да плюе в нета.
  • 25 Още едно приложение на Tesla

    1 0 Отговор
    Спокойно могат да се ползват за майнинг на криптовалути в свободното време.