Отидете към основна версия

2 475 8

Дебелеете? Изключвайте телевизора

  • телевизия-
  • затлъстяване

Светлината от телевизора през тъмната част от денонощието не само нарушава режима на съня, а води и до затлъстяване, твърди ново изследване, публикувано в сп. JAMA Internal Medicine. Мъждукащият екран, разбира се, не може да трупа килограми, но според авторите на статията съществува пряка връзка между осветлението нощно време и "нездравословното наддаване на тегло".

В изследването, продължило 6 години, са участвали 44 000 жени на възраст между 35 и 74 години, като учените са експериментирали с различни източници на светлина - от телевизора, от нощната лампа, от улицата и съседните стаи. Анализът на данните е показал, че дамите, които спят на светнато или на включен телевизор в помещението, са напълнели с 5 и повече кг със 17% по-често, отколкото тези в "тъмната" контролна група.

Светлината през нощта може да повлияе на теглото по няколко начина. На първо място тя нарушава синтеза на хормони, вещества, които отговарят за апетита, и метаболизма като цяло. Влошеният сън може да доведе и до по-слаба физическа активност заради чувството за умора и отпадналост, а хората са склонни да компенсират подобни състояния с похапване на сладко.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.

Свързани новини