Отидете към основна версия

9 436 34

Русия разработва кораби, задвижвани от слънчева енергия

  • русия-
  • кораби-
  • слънчева енергия

Министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, продължавайки разговора за екологично чистия транспорт, каза за Auto Mail.ru и в коя посока се движат световното и руското корабостроене. На въпрос: Предвид съществуващото искане за опазване на речните и морските екосистеми, има ли предпоставки за преминаване към по-екологични кораби, например? - Мантуров отговори:

"Наистина днес, като говорим за развитието на проекти в областта на екологично чистия транспорт, няма как да не споменем водния транспорт, защото ролята му значително се увеличи. Огромна част от международните превози на товари вече се извършват по море. Въпреки факта, че водният транспорт първоначално е смятан един от "най-чистите", на фона на увеличаване на общото замърсяване на морските и речните водни зони, изискванията за екологична безопасност на корабоплаването ще се увеличат и в Русия. В момента много руски предприятия разработват системи, които ще се монтират на самите кораби и които ще произвеждат ток от слънцето. С тази енергия ще се задвижват електрическите двигатели на плавателните съдове."

Ще припомним, че Международната морска организация (ММО) въведе забрана за използване на несъответстващо морско гориво на борда на кораби от 1 януари 2020 г. В бъдеще корабите трябва да достигнат нивото на така наречения „нулев разряд“ и за тази цел те могат да използват хибридни или електрически двигатели с намален разход на гориво или да използват алтернативи задвижващи системи на водород , слънце или вятър.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 25 гласа.

Свързани новини