Отидете към основна версия

19 362 14

Американски полицаи дадоха Ford под съд

Шест полицейски екипа подадоха иск срещу Ford Motor Company във Върховния съд на окръг Кларк в щата Вашингтон, съобщава CBS News. Те обвиняват производителя в конструктивни недостатъци на патрулните всъдеходи Explorer, за които ръководството е знаело, но не е предприело мерки да отстрани.

Проблемът не е нов - още през 2016 г. Националната служба за безопасност на пътното движение (NHTSA) започна собствено разследване на многобройни оплаквания от собственици на модела от проникване на изгорели газове в купето. Измерванията установиха повишено съдържание на въглероден окис, който предизвиква гадене, световъртеж и главоболие, а в някои случаи и загуба на съзнание.

Ford отзова 100 всъдехода, а през 2017 г. обяви и пълномащабна сервизна акция, за да отстрани проблема. Кампанията продължава и до момента, като засяга всички "експлоръри", произведени между 2010 и 2018 г.

В свое оправдание от Ford припомнят, че според NHTSA повишено съдържание на въглероден окис се отчита само при определено съчетание на няколко фактора - педалът на газта трябва да бъде натиснат докрай при включена рециркулация на климатика. Вашингтонските полицаи, завели иска, обаче твърдят, че заради постоянното въздействие на газовете техен колега е развил хронично заболяване и е загубил работата си.

Представители на Ford отричат обвиненията и твърдят, че в случая с полицейските "експлоръри" се касае за проникване на въглероден окис през отвори, направени допълнително след продажбата с цел монтаж на специално оборудване. Дали това е така ще реши съдът.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 12 гласа.

Свързани новини