Отидете към основна версия

4 851 17

Мълниеносен хеликоптер за щатските ВВС

  • bell helicopter-
  • bell 360-
  • invictus

Американският производител Bell Helicopter представи нов свръхскоростен боен вертолет за Военновъздушните сили на САЩ, съобщава Defense News. Bell 360 Invictus е част от проекта FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft), в който е заложена програма за пет различни типа хеликоптери от леки разузнавателни апарати до тежки ударни машини.

Invictus е замислен като наследник на OH-58D Kiowa Warrior - сегашният високоскоростен вертолет на щатските ВВС. Съгласно изискванията на Министерството на отбраната новият хеликоптер трябва да развива скорост до 205 възела (380 км/ч).

Bell Helicopter обаче има доста сериозни конкуренти. Пентагонът е подписал споразумения с още четири производителя, сред които Boeing и Sikorsky.

Invictus ще бъде базиран на гражданския вертолет Bell 525 Relentless. Корпусът му обаче ще бъде конструиран по стелт технология, а въоръжението ще включва ракети, бомби и 20-милиметрово оръдие. Благодарение на компактните си размери машината ще може да се превозва с транспортен самолет C-17.

За момента от Bell Helicopter са демонстрирали само компютърни графики на Invictus. Макет в реални размери ще бъде показан на 14 октомври на изложението на Армейската асоциация на САЩ, а първият полет ще бъде осъществен през 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини