Last news in Fakti

14 Януари, 2019 16:54 4 868 11

Нов вид хеликоптер или бъдещето на такситата (ВИДЕО)

  • хеликоптер-
  • дрон-
  • bell helicopter-
  • ces 2019-
  • nexus
Нов вид хеликоптер или бъдещето на такситата (ВИДЕО) - 1

Американският производител Bell Helicopter представи по време на CES 2019, един доста необичаен летателен апарат. Тай се нарича Nexus и представлява нещо като огромен дрон, но с различно разположение на витлата.

Предназначението му е да служи, като летящо такси, при това на по-дълги разстояния. Летателният апарат разполага с акумулаторен блок, както и с газотурбинен двигател от Safran. Последният задвижва и генератор, произвеждащ електричество, както за батериите, така и за бордовото оборудване.

Нов вид хеликоптер или бъдещето на такситата (ВИДЕО)

В специалното ротационно окачване са монтирани шест електровентилатора. Тези вентилатори променят ъглите си на въртене и задвижват Nexus, както вертикално, така и хоризонтално.

Скоростта по хоризонтала е 241 км/ч, а автономният пробег - 240 километра. Устройството може да превозва до пет души заедно с пилота или товар от 450 килограма. Очакванията са в масова употреба тези апарати да влязат до пет години. Вижте повече.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Driving pleasure

    5 6 Отговор
    ами... не..! Поредната щуротия!
  • 2 отегчен

    5 3 Отговор
    Хеликоптерът, доколкото знам, при спрял двигател "планира" и е сравнително безопасен. А, тез, квадрокоптери, като им спрат един или два двигателя кво става... не знам. Нека изкарат десетина години, че после ще си купя:) Като го гледам няма да е много скъпо милион-два.

    Коментиран от #5, #8

  • 3 NikNay

    0 1 Отговор
    Тия късно живеят а и е тъпня. Миналата година на изложението в Женева видях концепта на audi drone car и PAL - V Liberty летящата кола.
  • 4 гост

    2 0 Отговор
    Дам, най-сигурните хеликоптери са тези с два двигателя понеже при неизправност в един от тях, то другия има възможност да поеме товара и да приземи безпроблемно машината. Другото е, че повечето хеликоптери могат да планират по време на спускане, зависи от вида на перките им, но пътническите могат да се приземят грубо, но безопасно при авария. Това как ще се приземи при нужда или неизправност в един от двигателите?
  • 5 незнайко

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "отегчен":

    Не го мислете приземяването ! В средата няма перки и в купола има парашут. Само жирокоптерите могат да планират при спиране на двигателя, но те не са истинските хеликоптери които падат като круши при спиране на роторите.

    Коментиран от #6, #7, #11

  • 6 отегчен

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    Щом има парашут, нещата са други.
  • 7 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    Хеликоптера може да кацне безопасно със спряб двигател стига да е на поне 100 метра височина и да има скорост от 60 км/ч.Това го учат да го правят всички пилоти на хеликоптери.Машината на снимката най-вероятно и тя ще може да се приземява безопасно със спряли двигатели.
    Нали не мислите че ще направят летяща тухла.
  • 8 ПЕЕВ

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "отегчен":

    ПЛАНИРА ТИ ГЛАВАТА,ПАДА КАТО КАМЪК.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 onq s konq

    3 0 Отговор
    Eееее язък, немам толкова место пред блока че да си го паркирам. Си карам още 5-16 години мойто BMW.
  • 11 КОКО

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    Авторотация е термина