Отидете към основна версия

3 Декември, 2019 13:32, обновена 3 Декември, 2019 13:32 79 795 62

Как да сменим спукана гума без крик?

  • резервна гума-
  • крик

Всеки водач би си направил безценна услуга ако провери дали разполага с всички необходими инструменти за смяна на гума преди да потегли на път. Какво обаче може да стори ако крикът се окаже повреден, даден е "за малко" на приятел или просто липсва? Решения има, макар и не особено елегантни.

Единият от способите да се смени спукана гума без крик разчита на налягането в нея. Ако дупката, от която излиза въздухът, не е с размерите на пробойната в "Титаник", опитайте да напомпате гумата колкото да се вдигне малко от джантата и подложете няколко камъка, тухли или други подпори под окачването.

За да демонтирате спуканата гума, трябва отново да я спуснете, а след това да извършите същата процедура с резервната, за да може да се пъхне в разстоянието между главината и асфалта. Следва затягане на болтовете и напомпване.

Вторият метод за смяна на спукана гума без крик дори не изисква подръчни средства като камъни и дъски, но за сметка на това зависи изцяло от околния релеф. Наблизо трябва да има леко възвишение, бабуна или канавка, върху която автомобилът да бъде спрян по диагонал, за да "увисне" проблемното колело.

За целта обаче е необходимо колата да може изобщо да се придвижи до желаното място и шофьорът да внимава да не я вкара в още по-безизходна ситуация. Това важи с особена сила за друга разновидност на същия метод, която предполага копаене под гумата в мека почва, след като преди това окачването е подпряно върху опори.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 82 гласа.

Свързани новини