Отидете към основна версия

26 087 30

Защо тираджиите закрепват пластмасови туби на колелата?

  • камион-
  • влекач-
  • tir-
  • туба

Миналата седмица ви разказахме за един метод, използван от руските тираджии, който показва на водачите на камиони дали дадено колело се върти или е блокирало по време на движение. Материалът предизвика сериозен интерес и поради тази причина решихме да ви разкажем за още една хитрост, използвана от тираджиите.

В арсенала на професионални шофьори има много полезни трикове, за които техните по-малко опитни колеги не знаят. Особено изобретателни в това отношение са шофьорите на камиони, които поради естеството на своята дейност са принудени да използват различни трикове, за да направят дългите пътувания по-удобни.

Ако започнете да обръщате внимание на TIR-овете по пътищата може би ще забележите камиони с прикрепена туба към едно от колелата. Но дори и да не видите такъв, вероятно ще ви е интересно да знаете какво съдържат такива контейнери и защо шофьорите ги монтират по този начин?

Всъщност вътре в кутиите шофьорите на камиони поставят мръсни дрехи, след което наливат там вода и добавят прах за пране. Резултатът е импровизирана пералня. Шофьорът на камиона може да се движи по маршрута си и само след десет километра дрехите са добре изпрани. След това трябва да направи още едно спиране, да източи мръсната вода, да напълни чиста и да се върне зад волана, като по този начин стартира режим "изплакване".

Не всички туби обаче са подходящи за такава работа. Първо, обемът на контейнера трябва да е достатъчен, за да можете не само да натъпчете дрехи в него, но и да добавите малко вода. Второ, тубата трябва да е с голям отвор и да се побира във вътрешността на джантата. Естествено чуждо тяло на колелото има и отрицателен ефект върху последното, но опитните тираджии казват, че ако шофирате със скорост не повече от 50-60 км/ч, тогава няма да се случи нищо лошо.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 30 гласа.

Свързани новини