Отидете към основна версия

3 454 14

Руски учени са решили проблема с "изгарянето" на дисплеи

  • дисплеи-
  • led-
  • светодиоди

Един от най-сериозните проблеми в момента за компютърните екрани, телевизори и смартфони е свързан с намаляване на яркостта на т.нар. сини светодиоди, което значително намалява качеството на изображението.

Учени от Руския национален научноизследователски технологичен университет обявиха, че са създали нови светодиоди, които елиминират този проблем. Изобретението на руснаците се основава на принципа на използване на нов вид тънкослойни устройства.

В модифицираните светодиоди се използва двуизмерен неорганичен материал като слой за транспортиране на електрони и се нарича перовскит. Това е иновативен материал, който представлява нов клас полупроводници и може значително да намали разходите за монитори и други оптични устройства, като слънчеви панели, лазери, фотодетектори и т.н.

При създаването на перовскит LED е използван двуизмерен циркониев трисулфид, който замества традиционните материали, използвани в органичните слоеве на LED устройствата. При формирането на перовскитовия слой е използван индустриалният метод на слот-матричен печат, който, според руснаците, ще осигури и бързото внедряване на технологията в серийното производство.

В момента научният екип от MISiS работи по адаптиране на технологията на приложение на перовскит към съществуващите техники в полупроводниковата индустрия. Това ще позволи да се разшири широкото производство на нови светодиоди, елиминирайки проблема с мониторите.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.

Свързани новини