Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 16:34 6 596 9

Финландци намериха решение на проблема със замръзващите фарове (ВИДЕО)

  • фарове-
  • led-
  • светодиод-
  • замръзване

С навлизането на LED-фаровете все повече автомобилисти се сблъскват с нов проблем. Светодиодите не отделят топлина като халогенните крушки, в резултат на което през зимата фаровете замръзват отвън и се изпотяват отвътре, влошавайки качеството на светлинния сноп.

Финландският производител на "умни" компоненти за автомобилната индустрия Canatu предлага просто, но елегантно и ефективно решение на този проблем - прозрачен отоплител под формата на фолио. Лепенката е изработена от устойчив на големи температурни колебания полимерен материал, върху който са нанесени малки точкови нагреватели.

Фолиото осигурява равномерно затопляне и защита на фаровете против замръзване без да уврежда поликарбонатната им повърхност. Лепенката може да бъде изрязана във всякакви форми според конкретните нужди.

От Canatu твърдят, че фолиото може да се използва върху всякакви външни повърхности по каросерията, включително и върху камери, датчици и радари. Финландците смятат, че разработката им ще бъде особено полезна за бъдещите автономни автомобили без водач, който може да почиства ръчно заледяванията от фаровете.

Основният предмет на дейност на Canatu не е свързана с отоплителни елементи, а със сензори. Компанията произвежда фолиа, с които могат да бъдат нанесени виртуални бутони върху практически всяка триизмерна повърхност в салона на автомобила.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хитро, като заден прозорец

    17 6 Отговор
    Разбира се това е допълнителен разход и изтощаване на батериите на електричките !
  • 2 гост

    26 14 Отговор
    А финландците кога ще намерят решение на недоразумението Грета Тунберг. Тя дали е съгласна да се отделят парникови емисии за производството на тази глупост?

    Коментиран от #6

  • 3 техничаря

    8 2 Отговор
    И за космическия кабриолет на Мъск става.
  • 4 Bg citizen

    3 3 Отговор
    Гоше, откъде го преведе това?! ЛЕД фаровете не отделяли топлина??? Това е основен недостатък на ЛЕД крушките като цяло! Пак не внимавате в час.....

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Той

    7 3 Отговор

    До коментар #4 от "Bg citizen":

    Като цяло ЛЕД крушките греят десетки пъти по-слабо от обикновената крушка!!!

    Коментиран от #9

  • 6 дизела

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Тя от Швеция умнико!
  • 7 Добре че

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Bg citizen":

    поне светлина отделят.

    Коментиран от #8

  • 8 Bg citizen

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Добре че":

    Ами няма безплатен обяд, приятелче! Като антибиотиците - оправят едно, ама прецакват бъбреците!
  • 9 Bg citizen

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Той":

    Да не си се напушил нещо?!
    Да не си стоял дълго около Гоуфа си??