Отидете към основна версия

31 086 95

За колко време се изплаща газовата уредба?

  • агу-
  • газова уредба-
  • автомобили-
  • съвети

Много хора знаят отговора на този въпрос, но има и по-млади и неопитни водачи на моторни превозни средства, които са пред дилемата дали да монтират на автомобила си газова уредба. По-конкретно става дума за АГУ с пропан-бутан - гориво, което е доста по-разпространено у нас, в сравнение с т.нар. метан. Това, което трябва да знаете, е, че от изключително важно значение е качественият монтаж. Добре монтираната газова уредба няма да създава допълнителни проблеми и ще икономисва пари от горивото, което в случая е по-евтино. Самата първоначална инвестиция обаче не е малка.

Трябва да имате представа колко километра ще изминавате на година и колко харчи въпросната кола. Ако пробегът ви е предимно градски и е от порядъка на 4 - 5 хиляди километра на годишна база, то монтирането на АГУ не е много финансово аргументирано. Ако обаче вашият автомобил е с по-голям бензинов мотор и харчи средно 10 литра бензин на 100 километра пробег, на газ разходът му ще се увеличи до 11.5 - 12 литра на 100 км. Предвид цените на бензин и газ у нас излиза, че ще плащате горе-долу наполовина по-малко ако имате АГУ.

Ако средно на година изминавате 15 000 километра и приемем, че цената на бензина е малко над 2 лева за литър, излиза, че за една година ще си изплатите дори и по-скъпа авто газова уредба. Ежегодното обслужване не оскъпява много нещата. То включва по-честа смяна на въздушен филтър и почистване на газовия, но това също е относително евтина операция, която на годишна база не ви повишава разходите особено много.

Както и да го погледнете, придвижването на газ излиза доста по-изгодно, но съществуват и недостатъци. АГУ-то е относително по-опасно и заради него обемът на товарния отсек намалява, а при неправилен монтаж и настройки, което съвсем не е рядко срещано явление у нас, може и да имате ядове с работата на двигателя. С вече задължителната регистрация и годишен преглед на АГУ-то се изчерпват основните недостатъци.

При някои модели двигатели могат да се получат повреди, свързани с бензиновите дюзи и помпа, но въпреки това, управлението на автомобил с АГУ се изплаща. Така че ако изминавате над 15 000 километра годишно и имате бензинов автомобил с двигател с по-голям обем, монтирането на АГУ определено е оправдана стъпка.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 39 гласа.

Свързани новини