Отидете към основна версия

3 980 5

Колко струва туристически 10 дневен полет до МКС

  • мкс-
  • космос-
  • екскурзия

Развитието на космическия туризъм преминава на ново ниво. Докато Blue Origin и Virgin Galactic работят върху разработването на суборбитални туристически маршрути, Илон Мъск е насочил своите идеи към пътуванията на дълги разстояния, включващи полети първо до МКС, а след това до Луната.

Съвсем наскоро SpaceX стартира партньорска програма с Space Adventures - фирма, която вече е изпратила туристи в космоса. Тази програма осигурява първия полет в орбитата на четирима туристи. Независимо от това, Илон Мъск обаче обявява следващия етап в развитието на космическия туризъм.

SpaceX и космическата компания Axiom (Хюстън) сключват споразумение за партньорство за организиране на туристически полети до МКС за 10-дневна програма, два дни от които са предвидени за обратно пътуване, а осем дни ще бъдат прекарани в орбита в комплекса на МКС.

В случай на успех на начинанието Axiom Space, това ще бъде първото космическо туристическо пътуване, осъществено от изцяло частен бизнес. В полетите ще бъдат използвани пилотиран кораб Crew Dragon и ракета-носител Falcon 9. Цената на космическата екскурзия е 55 милиона щатски долара на човек.

По предварителни планове МКС е на път да прекрати съществуването си през 2024 година, но най-вероятно животът на станцията ще бъде удължен с още четири години. Обсъжда се и възможният трансфер на МКС на частни компании, които вече активно насърчават инициативата за експлоатация на станцията като първокласна туристическа дестинация.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини