Отидете към основна версия

13 463 16

На какво се дължат горещините?

  • горещини-
  • глобално затопляне
Учени установиха, че аномалните горещини през лятото са пряко свързани с глобалното затопляне. Проучване на Джеймс Хансен от института за космически изследвания "Годар" показва, че преди 25 години подобни "горещи вълни" са обливали едва 1% от повърхността на сушата, а сега засегнатите зони са около 10 %, съобщава БГНЕС.
 
Екипът на учения използвал данни за горещините и летните температури от 1951 до 1980 г. като базови и ги сравнил с температурите днес. Резултатите надминали очакванията. "Аномалии като горещите вълни, когато температурата значително надвишава климатичните норми, практически не е имало в базовия период. Сега хладното лято се наблюдава едва в 10% от случаите.
 
Според изследователите метеоролозите са склонни да отхвърлят връзката с глобалното затопляне. Така например горещините в Русия през 2010 година се обясняват с блокиращ антициклон, жегите в Тексас през 2011-а - с климатичния феномен Ла Ниня, предизвикан от океанско течение.
 
Учените от "Годар" контрират с твърдението, че блокиращите антициклони и Ла Ниня са съществували винаги, а обширни области от екстремни жеги възникват само заедно с глобалното затопляне. Горещото време може да предизвика не само суша, а и проливни дъждове и наводнения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини